Financiële doelen bereiken

Stappenplan + 5 wegen om je financiële doelen te bereiken!

Financiële doelen bereiken

Het motto “leven in het nu” is een hele waardevolle, het maakt je onder andere bewuster. Alleen soms is het ook nodig om vooruit te kijken, bijvoorbeeld wanneer je financiële doelen wilt bereiken. Bij het bereiken van financiële doelen zal je een plan moeten maken. Je hebt immers een doel en aan dat doel hangt een prijskaartje.

Misschien ligt je doel in de verre toekomst, maar het kan ook zo zijn dat je een financieel doel sneller wilt bereiken, bijvoorbeeld omdat je over een jaar je eerste auto wilt kopen. Stel dat je daar €2.000 voor rekent, dan zal je een plan moeten maken zodat je aan het einde van het jaar het geld bij elkaar hebt. Hoe groot je financiële doel ook is, het doel moet helder zijn en je moet overtuigd zijn om het halen.

Om een financieel doel te laten slagen is motivatie misschien wel de belangrijkste drijvende kracht. Als de nood niet hoog genoeg is en het doel niet helder, dan zal men niet snel financiële doelen stellen, laat staan bereiken. Aangezien je dit artikel leest, neem ik aan dat jouw doel helder is en dat de motivatie hoog is om het te bereiken. Alleen hoe pak je dit aan en welke mogelijkheden zijn er om je financiële doelen te bereiken?

Wel, dit ga ik met je bespreken, want ook al is je motivatie goed, het is wel van belang dat je weet op welke manieren jij jouw doelen kunt bereiken! Wil je dus een aantal tips hoe je financiële doelen kunt bereiken en weten via welke wegen dat mogelijk is? Mooi, laten we dan maar meteen beginnen!

Hoge inflatie tijdelijk?

Voordat ik de mogelijkheden met je ga bespreken, lijkt het mij van belang om even kort in te gaan op de term inflatie. Inflatie is natuurlijk iets waar de laatste tijd vaak over wordt gesproken. De inflatie stond in de afgelopen 40 jaar nog nooit zo hoog. Momenteel ligt het inflatiecijfer rond de 6,4% en merken we dat alles duurder wordt.

Inflatie (geldontwaarding) bestaat in principe al heel lang en kent ook verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak waarom de inflatie nu zo hoog is, heeft puur te maken met de enorme geldcreatie van de afgelopen jaren. In de basis betekent inflatie – hoe meer geld er is – hoe minder het waard wordt. En dát er extreem veel geld is bijgedrukt, kan je vast niet zijn ontgaan. Maar er is veel meer aan de hand. Experts beweren dat het huidige geldsysteem op instorten staat.

Dit heeft te maken met de enorme schulden bij zowel de overheid als bij particulieren. Volgens experts is dit proces begonnen in 1971, toen de goudstandaard werd losgelaten. Normaal gesproken verhogen centrale banken zoals de ECB (Europese Centrale Bank) en de FED (Federal Reserve) de rente, wanneer het inflatiecijfer hoog is. Maar de centrale banken zijn heel voorzichtig omdat de schuldenberg alleen maar groter wordt wanneer de rente wordt verhoogd. Kortom, een groot probleem! Wil je hier trouwens meer over weten? Kijk dan deze boeiende video waarin Madelon Vos econoom Edin Mujagic interviewt.

Wanneer je jouw financiële doelen wilt bereiken door alleen te sparen, dan is dat natuurlijk prima. Onthoud alleen wel dat geld z’n waarde verliest. Stel je spaart €100.000 in 25 jaar, besef dan dat die ton, tegen die tijd, in werkelijkheid nog maar zo’n €60.000 waard is…

Tips of stappenplan om je financiële doelen te bereiken

Of je nu financieel onafhankelijk wilt worden of over drie jaar een wereldreis wilt maken, het zijn allebei financiële doelen. En zo als ik al eerder aangaf is je motivatie de motor in het geheel. Maar naast je motivatie is het belangrijk om goed inzicht te hebben in een aantal zaken. Heb je dat namelijk niet, dan kan je motivatie na verloop van tijd toch weg ebben en dat zou zonde zijn. Hieronder noem ik een aantal tips of stappen die je kan nemen zodat je jouw financiële doelen kunt bereiken.

A. Maak je doelen helder

Wat wil je precies bereiken? Als dat onduidelijk is, dan moet je eerst doelen stellen voor jezelf. Om je financiële doelen te bereiken, moet er een bepaalde wens of overtuiging zijn om datgeen te bereiken. Roepen dat je het wel fijn zou vinden om over 25 jaar een ton op je bankrekening te hebben, is niet genoeg. Dat is te vrijblijvend, wie zou dat niet willen. Maak het dus concreet! Een concreet voorbeeld is dat jij van plan bent, om vanaf je vijftigste maximaal 3 dagen per week te gaan werken voor een baas.

B. Hoeveel geld heb je nodig?

Uiteraard moeten de doelen die je wilt stellen en bereiken ook haalbaar zijn. Maar stel dat hetgeen ik hierboven noemde, jouw doel is, wat zeker tot mogelijkheden behoort, dan zal je moeten uitrekenen hoeveel geld je daar voor nodig hebt. Het is misschien lastig om in de toekomst te kijken en in te schatten wat jouw inkomsten en uitgaven op dat moment zijn. Alleen door hier over na te denken en dit op te schrijven creëer je enorm veel inzicht.

C. Inkomsten en uitgaven

Je inkomsten en uitgaven bijhouden is dus van groot belang. Sommigen beweren heel goed te weten wat er binnenkomt en wat er uitgaat. En zo lang dat redelijk gelijk loopt, is er niet zoveel aan de hand. Maar door het op te schrijven kan je direct zien of er uitgaven bij zitten die onnodig zijn. Meestal lukt het wel om één of meerde uitgaven te schrappen of om op te bezuinigen. Op deze manier kan je ook makkelijk je abonnementen en verzekeringen vergelijken met andere aanbieders.

D. Bezuinigen of meer verdienen?

Je financiële doelen bereiken kan door middel van sparen. Is je doel helder en weet je ook het moment waarop je het wilt bereiken, dan weet je dus ongeveer hoeveel geld je nodig hebt. Kan en wil je bezuinigen op je uitgaven, dan heeft dat direct effect, maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden. Om bijvoorbeeld financiële vrijheid te creëren kan je naast bezuinigen ook meer of extra geld verdienen naast je baan. Dit extra geld kan je weer gebruiken om te sparen of om te beleggen.

Ook al is het altijd verstandig om een deel cash te hebben in de vorm van spaargeld, wees je bewust dat inflatie geleidelijk verloopt. Dus ook een deel van je spaargeld in 2022 verdampt door inflatie.

E. Via welke wegen?

Ook een hele belangrijke factor om te bepalen is hoe je jouw financiële doel of doelen gaat bereiken. De keuze hangt namelijk een beetje samen met de duur. Kies je bijvoorbeeld de weg van het sparen, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook de langste weg.

Stel we pakken als voorbeeld de €100.000 er weer bij en je wilt dat bedrag daadwerkelijk over 25 jaar hebben. Het eerste wat je dan zou willen,(als dit kon) is het inflatiecijfer bevriezen. Dit om reden dat je koopkracht niet daalt. Maar helaas, dit hou je niet tegen. Wil je dus over 25 jaar een ton hebben met de koopkracht van nu, dan moet je eigenlijk €185.000 sparen! Pijnlijk constatering toch?

F. Resultaten bijhouden

Je uitgaven en inkomsten bijhouden geven je inzicht, maar net zo belangrijk is om je resultaten bij te houden. Door je resultaten bij te houden kan je zien hoe jouw proces verloopt. Natuurlijk kan het inzicht ook tegenvallen omdat je had verwacht meer geld over te houden. Wil je bijvoorbeeld €100 per maand sparen? Houdt dit dan maandelijks bij. Het motiveert enorm wanneer je merkt dat dit je vrij makkelijk afgaat. Anderzijds kan je je financiële plan ook gewoon aanpassen als blijkt dat het net iets te ambitieus is. Stel de grens dan iets lager om het voor jezelf leuk te houden.

De wegen naar Rome

Wanneer je financiële doelen wilt stellen en bereiken dan helpt dit stappenplan. Zo lang je deze zes stappen aandacht blijft geven, blijf je vast en zeker gemotiveerd en gaan dingen positief veranderen. Of het je het nu om financiële vrijheid gaat of om het kopen van een groot vrijstaand huis, je moet ergens beginnen.

Hoe groot of klein jouw doel ook is, je kan er via verschillende wegen komen. Hoe moeilijker het doel en hoe langer de termijn, des te meer zal je geduld en motivatie op de proef worden gesteld. Daarom zijn deze zes tips zo enorm belangrijk. In punt vijf noemde ik al even kort dat er verschillende wegen zijn om je doelen te bereiken. De ene weg zal langer duren dan de andere, maar het risico wat je loop verschilt. Ik zal een aantal manieren noemen die je kan overwegen om toe te passen voor het bereiken van je doelen.

Sparen

spaargeld 2022 paarpotje

De meest vanzelfsprekende manier is toch wel sparen, alhoewel, tegenwoordig misschien niet meer. De rente op je spaarrekening is nagenoeg nul, vandaar dat steeds meer mensen opzoek gaan naar alternatieven. Sparen op je eigen rekening is eigenlijk geld weggooien. Maar ik snap ook dat dit het veiligst voelt. Ben je iemand die toch liever bij het sparen blijft en zich bijvoorbeeld niet waagt aan aandelen? Dan heb ik een tip voor je!

Bij de Nederlandse pensioenbank Brand New Day kan je zowel sparen als beleggen. Beleggen kan via een “gewone” rekening (vergelijk dit met je spaarrekening bij jouw bank), maar ook via een pensioenrekening. Je kan bij Brand New Day sparen of beleggen, een combinatie van sparen én beleggen kan trouwens ook. Wat jij wilt! Sparen voor je pensioen kan alleen via een pensioenspaarrekening. Aan zo’n rekening zitten wel een aantal voorwaarden verbonden, maar het voordeel is dat je 0,30% rendement ontvangt. Daarnaast is het grootste voordeel van een pensioenspaarrekening natuurlijk de belastingteruggave.

Beleggen bij Brand New day kan dus ook. Of dat risicovol vol is? Nou, dat valt wel mee. Bij Brand New Day kies je zelf geen aandelen uit, maar beleg je in grote indexfondsen. Dit noemen ze “modelbeleggen”. Deze indexfondsen bestaan uit duizenden aandelen, waardoor je mega veel spreiding hebt. Bij het modelbeleggen heb je zelf ook invloed op het rendement. Je kan namelijk kiezen uit vijf risicoprofielen, beginnend vanaf zeer defensief tot aan zeer offensief. Om je een idee te geven: Tussen 2011 en 2021 behaalde je met profiel drie (neutrale model) een rendement van 6,29%.

Beleggen in crypto

Rijk worden met crypto

Dat je makkelijk rijk kunt worden met crypto is je vast bekend, alleen nóg makkelijker is om je geld te verliezen. Beleggen in crypto kan je dus flink veel geld opleveren en om kans te maken op hoge rendementen, moet je als eerste de risico’s kennen. Er worden heel veel fouten gemaakt door mensen die starten met crypto en dat is best zonde. Ik begrijp het ook wel, want de cryptomarkt is erg verleidelijk.

Alleen doet men vooraf de juiste kennis op over crypto, in plaats van zich te laten leiden door de hoge rendementen, dan zijn de kansen voor beginnende beleggers velen malen hoger. Het is geen vast gegeven dat je zomaar geld verdient met cryptocurrencies, maar als je de basis al overslaat, dan is beleggen in crypto hetzelfde als gokken.

Overigens zijn er natuurlijk meerdere manieren om geld te verdienen met crypto. En om je financiële doelen te bereiken kan crypto je daar enorm bij helpen, mits je het dus goed aanpakt! Bij het bereiken van je doelen hoef je niet alleen op crypto in te zetten. Je kan ook kiezen voor een gedeelte sparen/beleggen en een gedeelte crypto. Dit doe ik zelf ook. Ik gebruik daarvoor onder andere Bitvavo.

Jouw financiële doel kan veel sneller worden behaald met crypto in plaats van bijvoorbeeld sparen. Ben je geïnteresseerd, dan raad ik je aan om eerst een korte cursus te volgen. Een gratis cursus welteverstaan! Bij Madelon Vos kan je middels een gratis trial, kennis maken met de Crypto Trading Academy.

Goud en zilver

Extra geld verdienen vanuit huis

In plaats van alleen een spaarpotje aan te houden kan je ook beleggen in goud of zilver. Verwacht bij goud en zilver niet dezelfde rendementen zoals bij crypto, maar edelmetaal is wel een interessante optie om je vermogen te beschermen. Voor de beeldvorming: Goud is vanaf 2002 tot aan nu met zo’n 600% gestegen. De euro daarentegen heeft in diezelfde periode meer dan de helft van z’n waarde verloren.

Je kan dus zeggen dat elke euro die je nu in goud of zilver stopt zijn waarde of koopkracht behoudt. Fysiek goud of zilver kopen kan je het beste doen voor de lange termijn. Dit om reden dat er ook jaren tussen zitten waarbij het rendement minimaal is of zelfs negatief. De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd toe, zo ook de vraag naar goud en zilver. Zilver wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor allerlei industriële doeleinden en daarom is het zeker het overwegen waard om te beleggen in zilver.

Onlangs heb ik mooi artikel geschreven over beide edelmetalen. In het artikel Beleggen in zilver of goud, vertel ik meer over hoe belangrijk deze grondstoffen zijn. Ook vertel ik op welke manieren je kan beleggen in goud en zilver en bij wie!

Vaak denken mensen dat je grote bedragen nodig hebt wanneer je wilt beleggen in goud, zilver of in aandelen. Vroeger was dat wel het geval maar tegenwoordig kan je bijvoorbeeld bij het Nederlandse GoldRepublic al van €50 fysiek goud of zilver kopen. Ze slaan het ook nog eens veilig voor je op!

Aandelen of ETF’s

Extra geld verdienen naast je baan

Een andere manier die kan bijdragen om je financiële doelen te bereiken, is door te beleggen in aandelen of ETF’s. Net zoals elke belegging, kunnen ook aandelen en ETF’s een risicovolle belegging zijn. Maar ook hier geldt dat je je risico maximaal kan verlagen. Want het scheelt nog al of je van hetzelfde geld drie aandelen koopt óf een gespreide ETF. Met een Exchange Traded Fund beleg je namelijk in honderden, soms duizenden aandelen tegelijk. ETF’s lijken wat dat betreft wel op indexfondsen.

Als je wil, kan je prima zelf je aandelen uitzoeken, maar dat betekent wel dat er onderzoek moet worden gedaan. Als je dat leuk vindt, moet je dat zeker doen, alleen vergt dat natuurlijk best veel tijd. Beleggen in aandelen vraagt om het hebben van een zekere kennis, bij ETF’s is die kennis niet perse nodig. Het enige wat je moet doen is goed ETF’s vinden.

Nou toevallig of niet, ook daar heb ik laatst een artikel over geschreven. Lees daarvoor – Beste ETF’s voor 2022. Niet alleen beginnende beleggers vinden ETF’s fijn, ook onder professionele beleggers worden ETF’s enorm gewaardeerd. ETF’s geven wat meer zekerheid en geven vaak een mooi rendement. Twee belangrijke handelsplatformen zijn DEGIRO en eToro. eToro is internationaal bekend en hanteert commissievrij beleggen. Je betaalt dus geen handelskosten over alle aandelen en ETF’s.

Liever een betrouwbare broker dichterbij huis? Kijk dan eens bij het Nederlandse DEGIRO. Ook DEGIRO staat bekend om z’n lage kosten.

Beleggen in vastgoed

Financieel onafhankelijk worden

Aan de stijging van de huizenprijzen lijkt maar geen einde te komen. Misschien dat je daarom je bedenkingen hebt om te investeren in vastgoed. Dat begrijp ik ook wel, want wie wil er nou voor de hoofdprijs vastgoed kopen. Het punt is natuurlijk ook dat niet iedereen in staat is om een huis te kopen, maar de meesten die dit wel hebben gedaan, hebben goed verdiend.

Direct beleggen in vastgoed is voor veel mensen dus een goede investering geweest. Bij het kopen van een huis of een ander vastgoedobject komt meestal veel geld bij kijken. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook manieren om te investeren in vastgoed met weinig geld. Dit kunnen vastgoedbedrijven zijn of vastgoedfondsen zoals REIT’s (Real Estate Investment Trusts).

Eigenlijk koop je dus aandelen van bedrijven die op de één of andere manier werkzaam zijn in de vastgoedwereld. Dit wordt indirect beleggen in vastgoed genoemd en is ideaal voor mensen met een kleine beurs. Zo kan je profiteren van de stijging van vastgoed, zonder dat je meteen een pand hoeft aan te kopen. Zo kan je bijvoorbeeld bij Reinvest24, een groot investeringsplatform, al vanaf kleine bedragen indirect beleggen in vastgoed. Reinvest24 is gespecialiseerd in vastgoed crowdfunding.

Wil je liever meer informatie over beleggen in vastgoed? Dan raad ik je aan om het volgende artikel te lezen: Investeren in vastgoed met weinig geld? Bekijk de mogelijkheden!

Conclusie

Hopelijk heb je het één en ander opgestoken en kan je aan de slag. Zoals je hebt gelezen kan je financiële doelen op verschillende manieren bereiken. Ze vragen vaak wel om een investering. Het mooie is dat je via deze manieren gewoon extra geld kunt verdienen vanuit huis, mits je goed onderzoek doet, niet teveel risico’s neemt én geduld hebt!

Houdt je het liever bij ouderwets sparen op je bankrekening? Dat kan, maar het is niet voor niets dat steeds meer mensen wakker worden en beseffen dat het ook goed is om naar alternatieven te kijken. Het gekke is dat we op de lagere school niet leren hoe we ons vermogen beschermen of hoe je vermogend wordt. Slechts enkele van ons hebben deze basis wél vanuit huis meegekregen. Maar het is nooit te laat. Zolang je zoekt en gemotiveerd bent, ga je jouw financiële doelen bereiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *