Investeren in vastgoed met weinig geld? Bekijk hier de verschillende mogelijkheden!

Gemiddelde leestijd: 19 minuten
Investeren in vastgoed met weinig geld

Het spel Monopoly ken je vast wel. Dan weet je vast ook wel het verschil tussen het kopen van een hotel op de Kalverstraat en een huisje op Brink. Maar ook al is Brink een kleine investering, later kan het je een aanzienlijk rendement opleveren.

Bij het Investeren in vastgoed denken we al snel aan grote bedragen. We hebben het idee dat investeren in vastgoed zonder geld of met weinig geld, niet kan.

Oké een huis kopen is inderdaad niet voor iedereen weggelegd, maar dit betekent niet dat je uitgesloten bent om te investeren in vastgoed. Hoe zit dat precies? Welke manieren van investeren in vastgoed met weinig geld of zonder geld zijn er en waar moet je dan allemaal op letten?

Ik kan mij voorstellen dat je geïnteresseerd bent, met vastgoed kan je namelijk veel geld verdienen. Een snelle manier van rijk worden is het overigens niet. Dat is alleen mogelijk bij het spel! Benieuwd hoe jij kan investeren in vastgoed met weinig geld? Bekijk de verschillende mogelijkheden en misschien ligt er voor jou meer binnen handbereik dan dat je in eerste instantie dacht.

Lees anders ook het gratis e-boek! Het e-boek bevat 12 tips of manieren om te investeren in vastgoed, ook al heb je weinig geld. Hieronder kan je het gratis downloaden!

Inhoudsopgave

Hoe kan je investeren in vastgoed?

Eigenlijk kan je grofweg twee manieren onderscheiden. Namelijk direct en indirect. Bij direct investeren in vastgoed komt het erop neer dat je fysiek een object koopt zoals een huis, vakantiewoning of een garagebox. Je koopt een vastgoedobject wat op jouw naam komt te staan.

Het voordeel is dat jij de verantwoordelijkheid hebt en daardoor de controle kan behouden. Aan de andere kant zien sommigen deze verantwoordelijkheden juist eerder als een nadeel, maar je hoeft niet per se alles zelf hoeft te doen. Het beheer zoals het verhuren en onderhouden kan je prima uitbesteden.

Indirect investeren in vastgoed doe je bijvoorbeeld via een vastgoedfonds. Dat kan vaak al vanaf een klein bedrag. Zoek je een betrouwbaar vastgoedfonds van Nederlandse bodem? In het artikel de beste vastgoedfondsen, beschrijf ik drie fondsen, waarvan twee uit Nederland.

Als je weinig geld hebt, maar toch wilt profiteren van de groeiende vastgoedmarkt, dan zijn vastgoedfondsen een goed alternatief. Ook als je de verantwoordelijkheden bij het kopen van een vastgoedobject niet ziet zitten, is een vastgoedfonds of vastgoed-ETF een uitstekende keus.

Waarom direct investeren in vastgoed?

Er zijn meerdere redenen te noemen waarom iemand fysiek vastgoed wilt kopen. Iemand koopt een huis of een ander object omdat men weet dat vastgoed een goede investering is. Normaal gesproken zie je dat over een langere periode het meeste vastgoed in waarde stijgt. In 2020 en 2021 was dat anders. De huizenprijzen stegen in die periode juist heel snel en hard, bij elkaar wel 30%.

Mensen die bijvoorbeeld een tweede huis kopen, doen dat omdat ze dan ook een dubbel rendement ontvangen. Enerzijds is dat het rendement dat ontstaat door waardestijging van het huis en anderzijds door de huuropbrengst.

Het rendement op vastgoed is vaak ook hoger dan bij andere beleggingen zoals bij aandelen. Direct investeren in vastgoed spreekt meer tot de verbeelding dan beleggen in aandelen. Een huis kan je zien en aanraken, aandelen daarentegen zijn niet tastbaar.

Een andere reden waarom mensen een tweede huis kopen, is omdat ze de huuropbrengst niet hoeven op te geven bij de belastingdienst. Een tweede huis wordt gezien als een bezitting of belegging. De waarde van het huis moet wel worden aangegeven in box 3.

Daarnaast staat vastgoed bekent als een inflatie-killer. Iemand die een woning verhuurt in de vrije sector mag de huurprijs zelf bepalen. Stijgt de inflatie, dan wordt de huur natuurlijk verhoogd. Momenteel is er voor verhuurders in de vrije sector tijdelijk wel een maximum ingesteld. Verhuurders mogen de huur tot 1 mei 2024 maximaal met 1% verhogen, exclusief inflatie.

Waarom indirect investeren in vastgoed?

Heb je geen kennis van vastgoed en heb je niet de ambitie om het vak te leren, dan is indirect investeren in vastgoed waarschijnlijk een betere keus. Het kan ook zijn dat je in een huurhuis woont en geen geld hebt om een huis te kopen of geen hypotheek kan krijgen. Indirect investeren in vastgoed is voor jou dan de enige mogelijkheid.

Zo kan je bij het beleggingsfonds Synvest al vanaf €100 per maand beleggen in vastgoed. Synvest belegt in Duits vastgoed en sinds kort ook in Nederlands vastgoed. Beleggingen bij Synvest zijn altijd gespreid. Hierdoor is het rendement ook vrij stabiel. Het rendement op Nederlands vastgoed over een periode van zeven jaar is gemiddeld 8,1%. Naast Synvest staat ook Corum goed aangeschreven. Corum Investment is ook een Nederlands vastgoedbedrijf en belegt in vastgoed in 17 verschillende landen, verdeeld over 6 sectoren.

Een andere vorm van indirect investeren in vastgoed is door te beleggen in REIT’s. REIT’s staat voor Real Estate Investment Trusts. Een REIT verschilt niet zoveel van een vastgoedfonds of een vastgoedbedrijf. Een REIT bezit ook vastgoed en door aandelen te kopen van een REIT, investeer je indirect in vastgoed.

Wat is dan het verschil tussen een REIT en een vastgoedfonds. Een REIT is een typisch Amerikaans beleggingsproduct met haar eigen kenmerken. Het zit hem dus vooral in de herkomst en het feit dat een Amerikaanse REIT, volgens de wet, 90% van de winst moet uitkeren aan de aandeelhouders. Een REIT is eigenlijk hetzelfde als een aandeel en wordt ook op dezelfde manier verhandeld. Qua verhandelbaarheid is een vastgoedfonds minder flexibel.

Investeren in vastgoed voor beginners

Wanneer je overweegt om in vastgoed te investeren, dan moet je bij jezelf nagaan of en hoeveel kennis je hebt. Vanuit daar bepaal je wat je het beste kunt doen. Als beginner is het bijvoorbeeld niet aan te raden om zomaar iets te kopen. Daarvoor moet je de vastgoedmarkt leren kennen. Je zal moeten onderzoeken in welk soort vastgoed de meeste kansen liggen. Eenmaal iets op het oog moet je ook rekening houden met de buurt. Is het goede plek en is het vastgoed ook in goed staat?

Je zult een plan of een strategie moet bedenken aan de hand van jouw doelen. Vooral in deze tijd waarin er minder vastgoed te koop is en de prijzen op een hoog niveau zijn, kan je je geen misstap permitteren. Want hoe weet je als beginner wat een goed pand is? Het pand moet je dan ook nog eens voor een scherpe prijs kunnen kopen. Maar er dient niet alleen naar het huis zelf gekeken te worden. Het is ook belangrijk om te kijken wie jouw doelgroep is en of er (nieuwe) bestemmingplannen voor dat gebied klaar liggen.

Het belangrijkste is dat je geduld en doorzettingsvermogen hebt. Door hier goed over na te denken heb je vast helder welke vorm van investeren het beste bij jou past. Wil je echt vastgoed bezitten zodat je dubbel rendement kan behalen? Kijk dan kritisch naar jezelf. Wil je dit graag leren door er veel tijd, geld en energie in te steken? Of ben je er nog niet helemaal uit wat het beste bij je past?

Misschien kan dit gratis webinar jouw de doorslag geven. In het webinar leer je van een bekende vastgoedbelegger, op welke manieren je met weinig geld in vastgoed kunt beleggen.

Hoe kan je investeren in vastgoed met weinig geld?

Goed, dat je met weinig geld kunt investeren in vastgoed moge duidelijk zijn. Maar veel mensen willen graag fysiek vastgoed kopen. Kan je dus ook direct investeren in vastgoed op het moment dat je weinig geld hebt of zelfs zonder geld zit? Wel, daar kan ik heel kort in zijn; heb je geen geld dan kan je niks kopen.

Alhoewel, er is één uitweg. De enige mogelijkheid om te investeren in vastgoed is met de overwaarde op je huis. In dat geval is de woning meer waard dan de hypotheek. Met dat geld kan je iets kopen. Je zou bijvoorbeeld één of twee garageboxen kunnen kopen en vervolgens gaan verhuren. Sommigen gebruiken de overwaarde op hun huis ook voor een verbouwing.

Heb je een beetje geld, dan kan je vaak best iets groots kopen. Voldoe je aan de voorwaarden dan financiert een bank gerust zo’n 70 of 80% van de aankoop. Kost het vastgoedobject wat je op het oog hebt bijvoorbeeld €250.000, dan je moet er op rekenen dat de bank vraagt om een eigen inleg tussen de €50.000 en €75.000.

Investeren in vastgoed met eigen geld

Investeren in vastgoed voor beginners

Heb je aardig wat eigen geld op je rekening en staat het maar te wachten? Best zonde, op je spaarrekening wordt dat bedrag zeker niet meer. Sterker nog, door de hoge inflatie verdampt je geld. Een deel eigen geld investeren is daardoor veel slimmer en vastgoed is een optie.

Wel of geen kennis over vastgoed, je alleen beperken tot vastgoed hoeft niet. Sterker nog, het is ook niet aan te raden. Spreiding over meerdere asset classes (verschillende soorten beleggingen) is veiliger. Kijk misschien ook eens naar andere manieren van beleggen zoals crypto!

Maar even terug naar het investeren in vastgoed met eigen geld… Even los van hoe je kennis over vastgoed is. Stel je hebt €100.000 eigen geld. Met dat geld kan je dus ervoor kiezen om een (groot) deel te financieren. Hoe meer je inlegt hoe kleiner je hypotheek en des te minder je maandlasten worden.

Omdat je in dit voorbeeld relatief veel eigen geld ter beschikking hebt, wordt de kans om iets groters te kopen reëler. Nu is het kopen van dat ene mooie huis misschien wel mogelijk. En vergeet trouwens niet dat je op je spaarrekening vermogensbelasting betaalt boven een bepaalde grens. Alles daarboven zou je ook kunnen gebruiken om je hypotheek (of een gedeelte ervan) af te lossen. Je betaalt namelijk geen vermogensrendementsheffing over de overwaarde van je huis.

Investeren in vastgoed buitenland

Stel je gaat investeren in een vastgoedfonds. Is het dan ook verstandig om je te richten op vastgoed in het buitenland? Ja, we komen dan weer uit op de belangrijkste les, namelijk spreiding! Sommige vastgoedfondsen beleggen in vastgoed in meerdere landen. Binnen vastgoed zelf kan je natuurlijk ook weer spreiden. Iemand die bijvoorbeeld voornamelijk belegde in hotels, staat er vanwege corona niet zo goed voor.

Een tweede huis kopen in een ander (warm) land staat ook op menig verlanglijstje. In de winter kan men er lekker zelf verblijven. Overigens hoeft de investering in het huis niet alleen voor eigen gebruik te zijn. Het kan ook fulltime worden verhuurd omdat men graag een passief inkomen wil genereren en het vermogen wil laten groeien. Een combinatie van verhuren en er zelf wonen zie je ook vaak. Een huis in het buitenland is vaak aantrekkelijk vanwege de lagere aankoopprijs en een hoger rendement.

Investeren in vastgoed rendement

Wanneer je bijvoorbeeld een appartement gaat kopen en gaat verhuren zal je rendement ontvangen in de vorm van huuropbrengst en de eventuele waardestijging van het appartement. Met de waardestijging doe je in principe niks, maar de huuropbrengst komt elke maand netjes op je rekening.

Hoe hoog het rendement is hangt dan helemaal af van het verschil tussen de kosten en de opbrengsten. Koop je een goed appartement waar je uitgebreid onderzoek naar hebt gedaan en waar je misschien ook wel waarde aan hebt toegevoegd, dan is een rendement tussen 5% en 10% heel goed mogelijk. Maar denk hier niet te makkelijk over, je zal op z’n minst moet weten waar een goed appartement of ander vastgoedobject aan moet voldoen. Vervolgens moet je het ook nog scherp kunnen inkopen. Dit gaat je niet lukken bij bijvoorbeeld Funda. Wil je weten op welk rendement jij kan rekenen? Vul dan je gegevens in bij berekenhet.nl.

Kijken we naar het rendement bij vastgoedfondsen zoals Synvest en Corum, dan ligt dat op de lange termijn zo rond de 6 à 8%. Voor REIT’s ligt het rendement vaak nog wat hoger omdat zij 90% van de winst moeten uitkeren. Bij Nederlands bekendste handelsplatform DEGIRO kan je bijvoorbeeld ook REIT ETF’s kopen.

Bij DEGIRO heb je sowieso veel ETF’s waar je uit kunt kiezen, maar het voordeel bij DEGIRO is dat je een gedeelte van die ETF’s commissievrij kunt aanschaffen. Deze ETF’s behoren tot de DEGIRO kernselectie. Vaak betaal je kosten voor transacties en door gebruik te maken van de kernselectie, omzeil je dit.

Investeren in vastgoed tips

Bij elke investering die je doet doe je vooraf onderzoek en dit artikel lezen is al een eerste goede stap. Of je nu direct vastgoed gaat open of gaat investeren in een vastgoedfonds, beiden hebben zo zijn voor- en nadelen. De volgende tips wil ik je graag meegeven:

  1. Maak een keus voor jezelf! Indirect of direct investeren in vastgoed?
  2. Kies je bijvoorbeeld voor een investering in een appartement?
  3. Meet dan je kennis! Waar sta je? Wil of zal je meer kennis moeten bezitten over vastgoed? Hoe en waar ga je dit dan leren? Volg mijn tip door je aan te melden voor het gratis webinar!
  4. Zoek je een expert op het vastgoedgebied die jou persoonlijk begeleidt? Dan kan je het beste investeren in een vastgoed cursus. Vrijheid Vastgoed is zo’n cursus. Op de academy volgen al zo’n ruim 800 studenten de cursus. Over de Vastgoed Academy heb ik ook een review geschreven. Die kan je hier lezen!
  5. Kies je liever voor een vastgoedfonds, ga dan altijd voor de vertrouwde fondsen zoals Synvest en Corum en laat je niet altijd leiden door het hoogste rendement. Beleggen in losse REIT’s of in ETF’s geven vaak ook mooie rendementen. Lees anders het artikel over REIT’s (nog) een keer goed na.
  6. Spreiding en nog eens spreiding.
  7. Let op de kosten. Tip: kies voor commissievrij beleggen bij DEGIRO of eToro!
  8. Blijf je verdiepen in de markt of laat je anders goed informeren.

Conclusie

Goed, hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad en kan je aan de slag! Wil je daadwerkelijk vastgoed gaan kopen, dan zijn er veel dingen die je moet weten. Die kennis is essentieel om goed van start te kunnen gaan en om uiteindelijk goede rendement te behalen.

Maar past de indirecte vorm van investeren toch beter bij je? Dan weet je dat de mogelijkheden zoals vastgoedfondsen en ETF’s er zijn. De makkelijkste manier is dan toch om in vastgoed te beleggen via een broker als DEGIRO of eToro. Zou je eerst het fijne ervan willen weten? Lees dan de reviews!

Wil je beleggen bij eToro?

Beleg ook op één van de grootste handelsplatformen ter wereld! Aandelen altijd commissievrij beleggen!

Let op, je vermogen loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

OPEN GRATIS EEN REKENING!

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s. Wees je bewust van de hoge risico’s en ga voor jezelf na of je het risico kunt lopen om je geld te verliezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close