Crypto aandelen kopen voor beginners

Gemiddelde leestijd: 19 minuten
Crypto aandelen kopen

In de beginjaren waarin cryptocurrencies nog niet zo bekend waren, had je naast Bitcoin misschien nog tien andere cryptomunten. Nu zijn het er al meer dan 19.000. In al deze cryptomunten kan je dus beleggen door ze te kopen en verkopen. Dat gebeurt via een online broker of exchange.

Maar naast dat je direct cryptomunten kunt kopen, kan je ook op een andere manier beleggen in crypto. Dat kan namelijk door crypto aandelen te kopen. Je koopt dan niet direct Bitcoin of een andere cryptomunt, maar koopt bijvoorbeeld een aandeel van een bedrijf dat investeert in de blockchain technologie.

Omdat de cryptomarkt niet stilstaat komen er steeds meer bedrijven bij die op de één of andere manier te linken zijn aan crypto. Overweeg je ook om crypto aandelen te kopen en wil je weten wat voor bedrijven dit zijn? Ik zal een aantal cryptobedrijven noemen waar je in kunt investeren en uitleggen wat ze doen. Ook kijken we naar de voordelen van deze manier van beleggen en waar je dat het beste kunt doen.

Inhoudsopgave

Wat betekent crypto aandelen?

Zoals ik in de inleiding al noemde zijn crypto aandelen ook gewoon aandelen. Alleen zoals de naam al doet vermoeden wordt de term crypto aandelen puur gebruikt om aan te duiden dat een bedrijf iets met crypto doet. Zo zijn er bijvoorbeeld cryptobedrijven die investeren in DeFi en de blockchain, maar het kunnen ook vermogensbeheerders zijn die grote hoeveelheden Bitcoins en andere cryptocurrencies kopen.

Vergelijk het met goud. Je kan namelijk fysiek goud kopen in de vorm van een baar of een munt, maar je kan ook beleggen in goud door aandelen te kopen van bedrijven die werkzaam zijn in de goudsector. Het is maar net wat je voorkeur heeft. Overigens moet ik er wel bij zeggen dat beleggen in goudmijnaandelen risicovoller is dan beleggen in fysiek goud.

Waarom crypto aandelen kopen?

De belangrijkste reden dat iemand aandelen koopt is natuurlijk om er vroeg of laat winst mee te maken en dat geldt natuurlijk ook voor een crypto aandeel. Een andere belangrijke reden waarom iemand crypto aandelen verkiest boven “echte” cryptomunten op een exchange, is omdat aandelen nu eenmaal vertrouwder klinkt. Iemand die nieuw is in de beleggingswereld kiest vaak liever voor een bekende broker waar ook aandelen worden verhandeld, in plaats van die gekke cryptomunten.

Hoewel het in de praktijk bijvoorbeeld heel makkelijk is om op Bitvavo cryptomunten te kopen, kan je als nieuweling ook overdonderd raken door informatie over private keys, wallets, blockchain en Bitcoin halving etc. Crypto aandelen kopen is voor beginners dan een goed alternatief. Ze kunnen beleggen in crypto in slechts een paar muisklikken en hoeven geen ingewikkelde wallets te beheren.

Spreiding kan overigens ook een argument zijn. Misschien belegt iemand al in cryptomunten, maar kiest men daarnaast ook om crypto aandelen te kopen voor een betere spreiding.

Mocht je trouwens nog opzoek zijn naar een veilige en betrouwbare broker, dan kan ik DEGIRO en eToro je van harte aanbevelen. Beide brokers zijn ook nog eens voordelig.

Daarnaast wordt er vaak gezocht naar de beste aandelen kopen app. Het is geen verassing dat de namen van deze twee bekende brokers steevast worden genoemd.

 

Bekijk direct welke broker jou het meest aanspreekt of lees eerst de review om alle informatie te achterhalen!

Aandelen kopen tips

Voordat ik zo een aantal cryptobedrijven ga noemen is het goed om te weten waar de verschillen zitten. Zo kan je bijvoorbeeld crypto aandelen kopen van Coinbase, één van de grootste crypto-handelsplatformen ter wereld. Coinbase is in april 2022 naar de beurs gegaan en dat betekent dat je ook aandelen kunt kopen van Coinbase.

Maar aan de andere kant kan je dus ook aandelen kopen van bedrijven die een deel van hun vermogen hebben omgezet in Bitcoins of Ethereum. We zullen er nu een paar bespreken.

MicroStrategy

De eerste is het Amerikaanse MicroStrategy. MicroStrategy maakt en levert voornamelijk business intelligence software aan bedrijven. Verschillende bedrijven gebruiken deze software om allerlei data te verzamelen. MicroStrategy bestaat al sinds 1989 en is marktleider op het gebied van bedrijfsanalyses en mobiele apps. Het bedrijf lijkt in eerste instantie dus niks met crypto van doen te hebben.

Alleen wie het financiële nieuws een beetje heeft gevolgd, heeft misschien ook wel meegekregen dat MicroStrategy veel Bitcoins koopt. Michael Saylor, de CEO, ziet wel toekomst in de munt. Vanaf begin 2021 is het bedrijf flink Bitcoins gaan kopen met de reden dat het vermogen van het bedrijf niet alleen uit dollars bestaat. Michael is van mening dat een deel vermogen omzetten in Bitcoin, veiliger is dan alleen maar dollars aanhouden.

MicroStrategy heeft bij elkaar al ruim 130.000 Bitcoins gekocht en lijkt voorlopig niet te stoppen met zakelijk Bitcoin kopen. Geregeld is het bedrijf namelijk in het nieuws omdat er weer een flinke aankoop is gedaan. Hieronder zie je het koersverloop van het aandeel MSTR over de afgelopen jaren.

Aandelen kopen tips
MSTR koers op Tradingview

Tesla

Tesla, het tweede bedrijf, is vergelijkbaar met MicroStrategy. Hoewel beide bedrijven totaal iets anders doen, delen de eigenaren dezelfde mening over Bitcoin. Ook Elon Musk heeft zakelijk Bitcoin gekocht omdat hij in cryptocurrencies gelooft. Naar schatting bezit Tesla momenteel zo’n 45.000 Bitcoins.

Wanneer je gelooft in elektrisch rijden en dat Tesla op dit gebied de concurrentie zal voorblijven, dan kan je prima Tesla aandelen kopen, helemaal als je ook je ook nog eens in Bitcoin gelooft. Wanneer beide markten het goed doen, dus zowel het elektrisch rijden als de cryptomarkt, dan kan in theorie het aandeel Tesla harder groeien. Aan de andere kant heeft het er ook alle schijn van dat uitspraken van Elon Musk invloed hebben op de Bitcoin koers, zowel in positieve als in negatieve zin.

Ook al investeert Tesla alleen in Bitcoins, vanwege de impact en bekendheid kan Tesla wel worden gezien als één van de betere Bitcoin of crypto aandelen. Zie hier het koersverloop sinds 2018.

Crypto aandelen kopen voor beginners
TSLA koers op Tradingview

PayPal

De online betaaldienst Paypal komt je vast bekend voor. Via PayPal kan je gemakkelijk betalingen doen en geld overmaken naar vrienden of familie overal ter wereld. Naast dat PayPal wordt gebruikt door particulieren, maken wereldwijd ook veel bedrijven gebruik van deze betaaldienst. Het aantal gebruikers groeit nog steeds, de teller staat inmiddels al op ruim 425 miljoen actieve gebruikers.

Sinds 2020 kan je in je PayPal-account ook cryptomunten als Bitcoin en Ethereum kopen en je kan er ook betalingen mee doen. Het nadeel was alleen dat je de cryptomunten vanuit je Paypal wallet niet kon verzenden naar een ander adres of een externe wallet. Dat kan inmiddels wel en ook het aanbod cryptocurrencies groeit. Het is duidelijk dat het bedrijf in crypto gelooft en vindt het belangrijk om deze dienst aan haar klanten aan te bieden.

Net zoals de meesten aandelen flink in waarde zijn gezakt, zo gold dat ook voor PayPal. Wie een aandeel PayPal kocht eind 2021, heeft momenteel nog maar een derde van z’n investering over. Maar binnen niet al te lange tijd zullen de aandelenmarkt en natuurlijk ook de cryptomarkt herstellen en kunnen we weer omhoog kijken. Sommigen zien de huidige lage koers juist als een goed koopmoment.

Aandelen Paypal kopen
PYPL koers op Tradingview

Let op, je kapitaal loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

Riot Blockchain

Riot Blockchain is één van de grootste cryptobedrijven als het gaat om Bitcoin mining. Zoals je misschien weet zijn er enorme krachtige computers nodig om Bitcoins te minen. En omdat er steeds betere mining apparatuur wordt ontwikkeld en de concurrentie groeit, blijven alleen de grote jongens over die geld hebben om te kunnen investeren.

Riot Blockchain’s hoofdactiviteit is dus het minen van Bitcoin, maar daarnaast investeert het ook in bedrijven en projecten die meewerken aan slimme toepassingen op de blockchain. De blockchain technologie, die onlosmakelijk verbonden is aan crypto, is een baanbrekende technologie. De technologie staat haaks op de huidige systemen en wordt zonder dat we dat weten, al in veel sectoren gebruikt. Er wordt voornamelijk mee geëxperimenteerd en de technologie wordt verder ontwikkeld.

De blockchain technologie is dus niet alleen van toepassing op transacties van crypto, maar is juist een totaal nieuwe technologie waarbij alle informatie transparant is en veel veiliger wordt verwerkt, én in elke sector kan worden gebruikt.

Investeren in een crypto aandeel als Riot, is iets om over na te denken. Op het gebied van mining behoren ze al tot de grote jongens en door te investeren in een technologie die nog in de kinderschoenen staat, snijdt het mes aan twee kanten.

Riot aandelen kopen
Riot koers op Tradingview

Let op, je kapitaal loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

IBM

We hebben tot nu toe een aantal cryptobedrijven besproken. Zo noemde ik Coinbase al, een groot handelsplatform en een paar andere cryptobedrijven. Het laatste bedrijf wat ik wil bespreken is IBM. IBM zou je ook wel een blockchain aandeel kunnen noemen. Dit omdat het bedrijf zelf toepassingen ontwikkelt op de blockchain, maar ook investeert in blockchainprojecten.

IBM is het grootste informatietechnologiebedrijf ter wereld en levert allerlei IT-oplossingen en diensten aan klanten in 174 verschillende landen. Van overheden tot aan logistiek en financiële dienstverleners, in alle sectoren is IBM vertegenwoordigd. IBM heeft dus ook een eigen blockchain waar klanten en ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Het bedrijf is zich in 2017 gaan richten op deze technologie en dat zo’n groot bedrijf dit doet, zegt in mijn ogen wel iets over de toekomst van de blockchain.

Inmiddels maken al honderden klanten gebruik van de blockchain van IBM. Een grote klant is de Amerikaanse supermarktketen Walmart. Voor een duidelijke uitleg raad ik je aan om deze korte video even te kijken. Hierin wordt exact de werking van deze blockchain uitgelegd en wat dat nou precies betekent voor Walmart.

Aandelen kopen advies
IBM koers op Tradingview

Let op, je kapitaal loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

Aandelen kopen advies

Officieel mag ik geen beleggingsadvies geven en dat ga is dus ook niet doen. Want ook al beschrijf ik een aantal (crypto) aandelen die in mijn ogen interessant zijn, het kan zijn dat ze niet bij jouw strategie passen. Pas daarom ook altijd je eigen onderzoek toe. Hoewel ik het onderzoeken en schrijven erg leuk vind, ga ik bijvoorbeeld nooit roepen dat je “dit” aandeel moet kopen.

Wanneer iemand aandelen wilt kopen geef ik uiteraard wel graag tips. Mijn aandelen kopen tips zijn in eerste instantie de genoemde crypto aandelen, maar ik wil graag ook nog even een ander beleggingsproduct aanstippen. Crypto aandelen kopen voor beginners is namelijk behoorlijk risicovol.

Stel dat je nu voor €500 gaat beleggen en van twee cryptobedrijven aandelen koopt. Je kan je voorstellen dat wanneer één van de twee bedrijven het slecht doet, dit gevolgen heeft voor je rendement. Het is voor beginners daarom niet aan te raden om maar één of twee crypto aandelen te kopen. Veel veiliger is om te beleggen in een crypto-ETF bij DEGIRO.

Met een crypto-ETF beleg je namelijk niet in één of twee bedrijven, maar bijvoorbeeld in 30 of 50 cryptobedrijven tegelijk en dat allemaal met één transactie.

Wil je überhaupt leren over ETF’s en vooral weten hoe je de beste ETF’s selecteert? Kijk dan eens op HappyInvestorsMindset. In een simpele, maar goede cursus, wordt je geleerd hoe je ETF’s op waarde schat.

 

Jorik, van HIM, is gespecialiseerd in beleggen en mag dus wel advies geven. Maandelijks krijg je, naast deze cursus, ook de beste dividendaandelen op een presenteerblaadje aangeboden. Benieuwd naar deze cursus?

Crypto ETF DEGIRO

Bij een ETF beleg je met één transactie in meerdere bedrijven tegelijk. Een Exchange Traded Fund is een samengesteld fonds of mandje met aandelen. Zo’n ETF bestaat dan soms wel uit honderden verschillende aandelen. Daarmee heb je een enorme spreiding en is het niet erg als er een aantal bedrijven zijn die wat minder presteren.

Een crypto ETF is dus een fonds met bedrijven die een link hebben met crypto. Dit kunnen alleen bedrijven zijn die crypto minen, maar het kan ook een combinatie zijn. Zo kan een crypto ETF bestaan uit bedrijven die minen, of die zelf een deel van hun vermogen omzetten in Bitcoin of bedrijven die juist investeren in allerlei blockchainprojecten.

Momenteel bieden ze bij DEGIRO vier verschillende crypto ETF’s aan. Je kunt deze op de website vinden onder “producten”.

Tot slot

Je hebt kunnen lezen dat je kunt belegen in crypto door zelf munten te kopen of door crypto aandelen te kopen. Aandelen kopen van cryptobedrijven is voor sommigen laagdrempeliger dan handelen op een exchange. Misschien geldt dat niet voor jou en wil je juist meer spreiden. Het is daarom goed dat je mijn “crypto aandelen kopen tips” rustig doorleest en nagaat wat voor jou het beste werkt.

Beleggen is en blijft risicovol, alleen hoeveel risico je neemt heb je zelf in de hand. Eén van de belangrijkste tips die ik zelf altijd meegeef is, dat je jezelf altijd moet afvragen of de kennis die je op een bepaald moment hebt, past bij de belegging die je wilt doen.

Succes alvast!

Wil je beleggen bij eToro?

Beleg ook op één van de grootste handelsplatformen ter wereld! Aandelen altijd commissievrij beleggen!

Let op, je vermogen loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

OPEN GRATIS EEN REKENING!
Jesse
Al ruim twee jaar onderzoek en beschrijf ik de mogelijkheden van online geld verdienen. Ik geniet hier enorm van en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Beleggen (in de breedste zin van het woord) en e-commerce zijn mijn favoriete onderwerpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close