Gaat Bitcoin naar 100K in 2022?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
Gaat Bitcoin naar 100K in 2022?

De Bitcoin koers verwachting voor 2021 pakte voor veel beleggers toch even anders uit. Maar ondanks hoge verwachtingen, presteerde Bitcoin toch goed. Met een rendement van 64% in 2021, liet Bitcoin alle andere beleggingsactiva ver achter zich. Veel analisten, maar ook veel particuliere beleggers hadden verwacht dat de Bitcoin koers eind 2021, 100.000 dollar zou bereiken.

In werkelijkheid bleven de crypto koersen, waaronder die van Bitcoin, wat dat betreft een beetje achter. Waar heeft dit mee te maken en gaat Bitcoin alsnog naar 100K in 2022?

Crypto koersen zijn moeilijk te voorspellen, maar we willen wel graag weten of het investeren in Bitcoin nog verstandig is en of 100K tot de mogelijkheden behoort. Om je daarbij een handje te helpen kan je naar een aantal gebeurtenissen en veranderingen kijken. Ooit is Bitcoin natuurlijk ook bedacht met een reden. De aanzet was de financiële crisis in 2008 en nu zoveel jaren later blijkt het financiële systeem er nog slechter voor te staan.

Iemand die niet in Bitcoin gelooft, zal waarschijnlijk ook niet gaan investeren. Maar ben je wel geïnteresseerd, misschien dat je dan na het lezen van dit artikel, er anders naar gaat kijken. Wat ik noem zijn feiten, plus mijn eigen mening. Beide ontstaan door zelf onderzoek te doen. Dit artikel is dan ook absoluut niet bedoeld als investeringsadvies. Met de informatie probeer ik je enkel in te laten zien of en hoe belangrijk Bitcoin in de toekomst kan worden.

Mocht je willen beleggen in Bitcoin of in andere cryptomunten, dan zou je eens kunnen kijken bij onze eigen Nederlandse exchange, genaamd Bitvavo. Bitvavo staat hoog aangeschreven en is bovendien erg voordelig én veilig. Hieronder kan je gratis een account aanmaken! (Tip: bij aanmelding bij Bitvavo ontvang je direct €1.000 transactietegoed).

Inhoudsopgave

Zand in de motor

Vanaf 1 januari 2021 verdubbelde de Bitcoin koers binnen drie maanden van €25.500 naar €51.000. Niet alleen Bitcoin deed het overigens goed, andere crypto koersen zoals die van Ethereum deden het ook uitstekend. Er werd volop over gesproken en het regende voorspellingen. De Bitcoin koers verwachting voor 2021 was voor velen – het bereiken van de magische grens van 100.000 dollar. Eén van die voorspellers was Plan B.

Plan B is bekend van het Stock-to-Flow model (S2F). Dat model voorspelde dus 100.000 dollar voor het einde van 2021 en met een verbeterd model zelfs een Bitcoin koers van 288.000 dollar in 2024. Hoewel Plan B een bekende Nederlander is, blijft hij in de media anoniem. Met zijn model meet hij als het ware de schaarste van Bitcoin. Dit doe je door de huidige voorraad (stock) Bitcoin te delen door het aantal Bitcoins dat jaarlijks wordt geproduceerd (flow).

En omdat de beloning voor het minen gemiddeld elke vier jaar halveert, komen Bitcoins in een steeds trager tempo op de markt. Blijft de vraag naar de munt groeien, dan is een Bitcoin koers verwachting van 100K op korte termijn best mogelijk. Helemaal omdat het aantal Bitcoins is vastgesteld op maximaal 21 miljoen.

Het model van Plan B stamt overigens uit maart 2019 en hield tot begin december 2021 stand. Voor velen was het een shock dat de voorspelling ineens niet meer klopte. Gaat Bitcoin nog wel naar 100K in 2022? Ja, volgens Plan B wel, hij geeft aan nog steeds vertrouwen te hebben. Het model is in zijn ogen nog steeds intact. Al moeten we in de eerste maanden van 2022 wel tekenen van herstel gaan zien.

Bron: Plan B Twitter

Teveel laten leiden door voorspellingen

Zijn Bitcoin koers voorspelling is natuurlijk niet mis en daarom is het ook wel begrijpelijk dat mensen zijn model nauwlettend in de gaten houden. Het leek slechts een kwestie van geduld, voordat Bitcoin 100K zou bereiken. Het gebeurt natuurlijk regelmatig dat er voorspellingen worden gedaan, zowel positief als negatief. Alleen je hebt er zo weinig aan.

Toch ziet zijn model, gebaseerd op schaarste, er best geloofwaardig uit. Alleen wat doet het met je emoties, wanneer de Bitcoin koers het model niet meer volgt? In werkelijkheid was het nog erger; Bitcoin haalde nog niet eens de 50.000 dollar. Al met al een grote teleurstelling die overging in angst.

Na de (voorlopig) laatste piek op 9 november 2021 staat de Bitcoin koers momenteel €18.000 in de min. Nieuws over de Omikron-variant, maar ook de hoge inflatie en de huidige crisis, leken de oorzaak te zijn van de koersdaling. En wat dacht je van China, dat cryptocurrency streng verbiedt. Wanneer onzekerheid heerst, zie je dat er vaak als eerst geld uit risicovolle beleggingen wordt gehaald. Cryptocurrency is er daar natuurlijk één van. Aan de andere kant, wanneer geld minder waard, wordt er juist ook gezocht naar manieren om je er tegen te beschermen.

Over vermogen beschermen gesproken…, via dit gratis e-boek van Madelon Vos krijg je een aantal tips om je vermogen te beschermen.

Meer onzekerheid

Naast dat de inflatie hoog is, is juist ook de lage rente zorgwekkend. Normaal gesproken kan de ECB (Europese Bank) de inflatie beïnvloeden door te spelen met de rente. Alleen het enige wat ze nu nog kunnen doen is de rente omhoog gooien, lager kan namelijk niet meer.

Maar in een crisis gooien ze de rente liever niet omhoog. Op het moment dat de rente omhoog gaat, wordt geld lenen duurder en zal er minder geld worden uitgegeven. En het zakken van de rente plus de miljarden aan stimuleringspakketten, zijn er juist voor bedoeld om de economie aan de praat te houden.

De hoge inflatie is waarschijnlijk ook niet tijdelijk en er moet rekening mee worden gehouden dat de inflatie zelfs verder op gaat lopen. Dit betekent dat fiatgeld steeds minder waard wordt en zolang sparen niet interessant is, zullen mensen opzoek blijven naar alternatieven.

Lichtpuntjes

De hoeveelheid geld die de afgelopen tijd is bijgedrukt, is uiteraard één van de redenen voor inflatie. En volgens de econoom Edin Mujagic laat het verleden zien, dat geld op grote schaal bijdrukken, nooit goed is afgelopen. Hij ziet niet in waarom het deze keer wél goed gaat aflopen. Edin groeide op in Joegoslavië en stelt dat de oorlog van toen uiteindelijk is ontstaan door hyperinflatie. Wat hem vooral zorgen baart, zijn de overeenkomsten die hij ziet met het vroegere Joegoslavië en de financiële situatie in Nederland en Europa nu.

Dit kun je zeker geen lichtpuntje noemen en dat hier de rekening een keer voor moet worden betaald, staat vast. Wat dat precies voor ons zal betekenen durf ik niet te zeggen. Alleen is het daarom wel goed om hier over na te denken. Het is niet voor niets dat 2021 hét jaar was, waarin veel institutionele beleggers besloten hebben om ook te gaan investeren in Bitcoin en andere cryptocurrency.

Zelfs landen als El Salvador en de Oekranie slaan Bitcoins in. Institutionele partijen en landen zouden natuurlijk niet investeren in Bitcoin, als ze er niet in zouden geloven. De belangrijkste reden waarom men investeert is omdat Bitcoin schaars is en men zich tegen inflatie wil beschermen. Het is niet gek gedacht dat de groeiende interesse en acceptatie van Bitcoin de komende decennia alsmaar toeneemt. Misschien dat 100K voor 2022 net iets te ambitieus is, maar dat deze grens wordt gehaald ben ik van overtuigd.

Wil je beter begrijpen hoe ons huidige geldsysteem is ontstaan en werkt (of beter gezegd niet meer werkt). In deze interessante video wordt Edin Mujagic geïnterviewd door Madelon Vos.

Blockchain technologie

De belangrijke rol die is weggelegd in het geheel, is die voor de blockchain technologie. De technologie die onlosmakelijk is verbonden met Bitcoin en andere cryptocurrency. We weten allemaal hoe snel technologie zich in het algemeen ontwikkelt en de blockchain technologie is daar geen uitzondering op. De blockchain bestaat pas vanaf 2009 en er wordt dagelijks op grote schaal gewerkt aan het verbeteren van deze technologie.

Als Bitcoin naar 100K gaat, dan heeft dat in principe alleen maar te maken met het feit dat veel mensen het willen kopen. Je koopt het niet om reden van de blockchain, maar om het schaarse karakter en omdat er veel vraag naar is.

Blockchain uitgelegd: Voor diegenen die het niet kennen is het wel zo fijn als de blockchain technologie even kort wordt uitgelegd. De blockchain is eigenlijk een nieuwe technologie om data te verwerken en op te slaan, maar inderdaad ook om transacties mee te doen. De meesten kennen het woord blockchain alleen in combinatie met Bitcoin. En waar de blockchain van Bitcoin alleen transacties kan verwerken, zijn er ook blockchains die veel meer kunnen.

Het belangrijkste kenmerk van de blockchain technologie is dat het decentraal is. De macht ligt niet bij één persoon of partij zoals bij banken en overheden het geval is. Daarnaast is de blockchain “open source”, wat betekent dat het openbaar en transparant is. Hierdoor is vervalsing zo goed als uitgesloten. Computers die aangesloten zijn op het blockchain netwerk hebben allemaal evenveel invloed en kunnen elkaar controleren. Dat schept enorm veel vertrouwen.

En is transparantie en vertrouwen niet toevallig iets waar behoefte aan is? Daarnaast is de blockchain ook veel veiliger dan de huidige systemen en mega handig.

Tegengeluiden

Het is niet verrassend dat er tegengeluiden zijn omtrent cryptocurrency. Naast China zijn er nog wel meer landen die er op tegen zijn. Overheden willen het liefst controle houden over alle geldstromen en dat is bij cryptocurrency erg moeilijk. Bitcoin staat haaks op ons huidige geldsysteem. Dat Bitcoin op den duur bijvoorbeeld de dollar en de euro gaat vervangen, is overigens niet aannemelijk.

Bitcoin is ooit bedacht met de reden waarbij we direct waarde naar elkaar over kunnen maken, zonder dat daar een derde partij voor nodig is. Bitcoin wordt dus zeker gezien als betaalmiddel, maar niet als een toekomstige valuta. Zo ziet DNB (De Nederlandse Bank) Bitcoin of andere cryptomunten ook niet als geld, maar eerder als een belegging of als oppotmiddel, net zoals bijvoorbeeld zilver en goud.

Daarnaast wordt ook vaak benoemd dat cryptocurrency criminelen aantrekt. Sommige cryptomunten richten zich volledig op privacy waardoor anonimiteit zo goed als gewaarborgd is. Het feit is dat criminaliteit van alle tijden is, maar criminaliteit verschuift zich tegenwoordig steeds meer van de fysieke wereld naar de online wereld. En omdat steeds meer mensen in crypto beleggen, is het niet gek dat criminelen proberen daar hun slag te slaan. In een ander artikel ga ik hier wat dieper op in. Lees daarvoor: Crypto en criminaliteit.

Crypto crashing

Een term die je ook af en toe hoort is crypto crashing. Maar wat is crypto crashing? Een crypto crash kun je zien als een koers die binnen korte tijd keihard daalt. Niet dat crypto ineens naar nul gaat, maar denk hierbij aan een waardedaling van 50 tot 70%. Dit is overigens niet iets nieuws. De koersen van Bitcoin en andere cryptomunten zijn vaker gecrasht.

De laatste Bitcoin crash was in mei 2021 en daarvoor in maart 2020 toen Covid voor het eerst in het nieuws kwam. Beide keren resulteerde dat in een koersdaling van meer de 50%. Zo’n crash is niet alleen van de laatste jaren, al vanaf de adoptie van Bitcoin vindt zo’n crash gemiddeld één à twee keer per jaar plaats.

Een doorgewinterde Bitcoin belegger schrikt daar niet zo van. Voor een onervaren belegger is het de hel, maar de extreme koersschommelingen en af en toe een crash, horen nu eenmaal bij cryptocurrency. Naarmate Bitcoin volwassener wordt en er meer geld de markt in stroomt, zal de koers waarschijnlijk steeds stabieler worden.

Samenvatting

Al met al is er ontzettend veel te vertellen over Bitcoin en de koers verwachting. Ik zelf beleg al sinds 2019 en volg dagelijks de ontwikkelingen. En ook ik wil weten of Bitcoin naar 100K gaat in 2022, maar ik kijk ook verder. Exact voorspellen is onmogelijk, maar je kan wel je eigen idee of mening vormen. Jouw beeld of mening komt natuurlijk het beste tot stand wanneer je meer kennis bezit over crypto en hoe de wereld in elkaar steekt.

De dingen die je hebt kunnen lezen zijn in mijn ogen mega belangrijk en ik trek daar mijn conclusies uit. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jij er hetzelfde over denkt. Het is juist belangrijker omdat zelf te onderzoeken, mits je het interessant vindt. Geloof je dat Bitcoin blijft groeien en wil je graag investeren? Dan kan je dat in principe op twee manieren doen.

De eerste manier is direct beleggen. Je koopt dan zelf cryptomunten bij bijvoorbeeld een Bitvavo. De ander optie is indirect beleggen. Je koopt dan niet je eigen munten, maar je belegt in een soort van ETF. Zo’n ETF kan bestaan uit bedrijven die zelf ook investeren in Bitcoin. Zo hebben deze bedrijven bijvoorbeeld een gedeelte van hun balans, omgezet in Bitcoin en wanneer deze bedrijven het goed doen en de koers van Bitcoin stijgt, maak jij rendement.

Sommigen vinden indirect beleggen gemakkelijker. Je hoeft namelijk zelf geen cryptomunten te kopen en in beheer te houden. DEGIRO biedt deze mogelijkheid aan. Je kan bij DEGIRO via een ETN indirect beleggen in Ethereum en Bitcoin.

Veilig beleggen bij DEGIRO?

Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)

OPEN GRATIS EEN REKENING!
Crypto kopen Bitvavo

Crypto kopen bij Bitvavo?

Beleg veilig en voordelig in crypto! Open gratis een account en ontvang een welkomstbonus (€1000 gratis handelen)

GA DIRECT NAAR BITVAVO!

(Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beleg ook veilig en voordelig in Bitcoin bij Bitvavo!

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close