Gratis cursus overheid: een overzicht

€1.000 STAP-budget!

Gratis cursus overheid: een overzicht

Sinds 1 maart 2022 heeft de overheid het STAP-budget geïntroduceerd. Met het STAP-budget kunnen Nederlanders gratis een cursus, opleiding of training volgen. De overheid vindt het belangrijk dat mensen hun arbeidspositie kunnen versterken. Door deze subsidieregeling kunnen ook mensen met weinig geld verder leren of zichzelf omscholen.

Investeren in jezelf is belangrijk, maar hoe je het ook wendt of keert, opleidingskosten vormen voor sommigen vaak een drempel om te starten. Nu je een gratis cursus op kosten van de overheid kunt volgen, valt die drempel gelukkig weg.

Uiteraard zijn het allemaal cursussen waar je wat aan hebt. Alleen opleidingstrajecten die voldoen aan de gestelde eisen komen in het scholingsregister en kunnen dus gratis worden gevolgd met het STAP-budget. Wil je ook graag investeren in jezelf en nieuwe vaardigheden leren, maar weet je niet precies wat? Op deze pagina vind je allerlei voorbeelden, misschien dat je via deze weg wat inspiratie opdoet!


Voorwaarden STAP-subsidie

Voordat we verder gaan benoem ik nog even kort de voorwaarden. Zo weet je direct of het zin heeft om verder te lezen. Wanneer de volgende punten voor jou van toepassing zijn en je deze dus kunt afvinken, kom jij in aanmerking voor de €1.000 subsidie.

  • Jij bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd

  • Je ontvangt geen studiefinanciering

  • Je bent werkende, werkzoekende of krijgt een uitkering

  • In het jaar waarin je de aanvraag doet heb je nog géén STAP-budget ontvangen

  • Opleidingstraject moet in het scholingsregister staan


Online opleiding/cursus volgen

Tja, welke opleiding past bij mij, is een veelgehoorde vraag. Een opleiding volgen kan leuk zijn, maar dan is het wel belangrijk om er één te kiezen die bij je past. Wanneer de interesse en motivatie ontbreekt, dan wordt het lastig om de opleiding te halen. Kies dus niet zomaar een opleidingstraject omwille van het STAP-budget.

Wil je ook een gratis cursus van de overheid, maar weet je niet precies welke richting je op wilt? Hier volgt een overzicht met cursussen en opleidingen die gratis te volgen zijn met het STAP-budget.

  • Cursus crypto beleggen
  • Bol.com Kickstart cursus
  • Opleiding (verhuur)makelaar
  • Online Marketing en Sales
  • Creatief & design cursussen

1)Gratis cursus crypto beleggen

Gratis cursus overheid: een overzicht

Beleggen in crypto is razend populair. Niet alleen particuliere beleggers handelen in crypto, ook institutionele partijen investeren in verschillende cryptomunten. Crypto is nog steeds een vrij nieuwe beleggingscategorie en voor vele mensen een markt die ze liever mijden. De afgelopen tijd was de cryptomarkt vooral in het nieuws vanwege een aantal schandalen. Niet gek dus dat mensen voorzichtig zijn.

De cryptomarkt is en blijft natuurlijk wel enorm aantrekkelijk omdat je er snel en veel geld mee kunt verdienen. Het probleem is alleen dat men vaak teveel focust op het behalen van hoge rendementen. Zonder enige kennis van de markt gaat men beleggen, met alle gevolgen van dien. Crypto en dan met name Bitcoin is erg interessant, helemaal in deze tijd waarin de inflatie de pan uitrijst en ons huidige geldsysteem vastloopt. Mensen zoeken naar een alternatief voor de euro. Een alternatief dat niet zo als de euro te manipuleren is door overheid.

Wil je vol vertrouwen de cryptomarkt betreden, begin niet zomaar maar volg een cursus crypto beleggen. Bezit jij de juiste kennis, dan weet jij hoe je op een veilige en verantwoorde manier geld kunt verdienen met crypto en weet je wat voor impact de achterliggende blockchain gaat zijn voor ons huidige gedecentraliseerde systemen. Bij de NHA kan je middels het STAP-budget gratis de cursus Crypto Beleggen volgen.

Meer crypto cursussen vergelijken? Lees daarvoor: Beste gratis crypto cursus >> (P.S. deze zijn zonder STAP-budget, géén gratis cursus overheid dus)


2)Gratis Bol.com Kickstart cursus

Online verkopen zonder webshop: iets voor jou?

Wanneer je een online bedrijf wilt starten en e-commerce interessant vindt, dan kan je bijvoorbeeld verkopen via bol.com of Amazon. Uiteraard kan je ook online producten verkopen via dropshipping of een eigen product verkopen, maar in beide gevallen dien je dan echter wel te beschikken over een eigen webshop of website.

Een webshop of website maken is tegenwoordig niet per se moeilijk, maar het moet wel allemaal perfect werken. Vervolgens moet zo’n webshop of website ook goed gevonden worden in de zoekmachines. Ook dit is een proces dat in principe iedereen kan leren, maar dit kost wel veel tijd. Kies je voor een bol.com business, dan wordt je één van de 50.000 partners van bol. Een groot voordeel is dat je gebruikmaakt van het bol.com platform. Je hoeft zelf dus geen webshop of website te maken of laten maken.

Bol.com heeft dagelijks ruim 2 miljoen bezoekers op haar website, potentiele klanten zijn er dus al genoeg. Alleen een online bedrijf starten is niet niks, daar komt veel bij kijken. Om een vliegende start te maken en te leren hoe je een winstgevende bol.com business bouwt, kan je het beste een cursus volgen. Dé cursus waarin je dit leert is de Bol.com kickstart cursus. Bekijk hieronder wat je precies gaat leren!

Voor andere opleidingen of cursussen omtrent e-commerce kan je terecht bij NHA. Bekijk alle e-commerce cursussen bij NHA >>


3)Cursus Makelaardij [Verhuurmakelaar]

Verhuurmakelaar worden

Een verhuurmakelaar, zoals de naam al doet vermoeden, regelt de verhuur van een woning en dus niet de verkoop. Wil je verhuurmakelaar worden, dan hoef je niet per se een opleiding te volgen. Via een korte 8-weekse cursus kan je namelijk worden opgeleid tot verhuurmakelaar.

Wanneer een eigenaar van een woning een huurder zoekt, kan hij of zij een verhuurmakelaar inschakelen. De verhuurmakelaar werkt dan in opdracht van de verhuurder en regelt zaken als bezichtigingen en onderhandelingen. Maar ook adverteren, het selecteren van kandidaten en huurcontracten opstellen, behoren tot de taken.

Waarom zou je verhuurmakelaar worden? Wel, vastgoed is een groeiende branche, de verhuurprijzen zijn sinds 2014 met 50% gestegen. Daarnaast is het grote voordeel dat je zonder startkapitaal als verhuurmakelaar aan de slag kan. Bovendien maak je dus ook geen kosten om het vak te leren. De Cursus verhuurmakelaar, van Makelaarstalent, is vanwege haar uitstekende kwaliteiten en begeleiding opgenomen in het scholingsregister en dus gratis te volgen met het STAP-budget.

Deze cursus is gecreëerd door experts en zij gaan jou helpen om succesvol te starten als verhuurmakelaar. Net zoals elke online cursus kan je ook deze cursus volgen in je eigen tempo. Via de Cursus Verhuurmakelaar krijg je 1 op 1 inzicht hoe zij hun eigen makelaarskantoor runnen, zo krijg je bijvoorbeeld inzicht in standaard documenten zoals mails, contracten en advertenties.

Met de Makelaarstalent Cursus op je CV vergroot je jouw kansen en wordt je door hen ook in contact gebracht met leuke makelaarskantoren. Bij deze gratis cursus van de overheid moet je rekenen op 40 uur studiebelasting. Voor meer informatie, verwijs ik je naar de website van Makelaarstalent.

Voor een opleiding Makelaardij MBO/HBO (met STAP-budget) kan je terecht bij NHA. Bekijk alle makelaarsopleidingen bij NHA >>


4)Online Marketing en Sales

Gratis cursus overheid: een overzicht

Om succesvol online te verkopen moet je een goede marketingstrategie hebben. Alleen ook al klopt een marketingstrategie, toch lukt het sommige bedrijven maar niet om (genoeg) online sales te maken. Vaak is er niet voldoende kennis over sales technieken. Vaak zie je dat een website of webshop er gelikt uit ziet, gebruiksvriendelijk is en ook goed gevonden wordt in Google. Waarom lukt het dan toch niet om online sales te realiseren?

Uit cijfers blijkt bijvoorbeeld dat 80% van de Nederlanders online koopt, terwijl maar 15% van het mkb of particulieren succesvol online producten en/of diensten kan verkopen. Dit laat zien dat er niet veel mensen zijn die sales technieken beheersen. Of je nu wilt starten met online verkopen of al een bedrijf hebt, om de concurrentie te verslaan zal je deze technieken moeten kunnen toepassen. Wil je marketing en sales technieken leren, dan kan je kiezen voor de cursus Online marketing en Sales.

De sales cursus is een initiatief van de onlineacademy.shop en is samengesteld door de Top van Nederland. De vier ontwikkelaars hebben een trackrecord van ruim 15 jaar in online sales, marketing en innovatie. Zij garanderen zelfs dat met deze gratis cursus bedrijven en particulieren succesvol gaan online verkopen. Nogal een flinke belofte, maar de Online Academy heeft wel de status, beste sales opleiding van Nederland, dat zegt dus wel iets. Wil je meer weten over dit gratis te volgen traject?

Ook voor een gratis opleiding marketing en sales kan je terecht bij NHA. Bekijk alle marketing en sales opleidingen bij NHA >>


5)Creatief en design cursussen

Gratis cursus overheid: een overzicht

Onder de beroepsgroep Creatief & Design vallen allerlei beroepen zoals grafisch vormgever, video creator, webdesigner of app programmeur. Door de digitalisering ontstaan er steeds meer online banen waarbij mensen ontwerpen voor geld. Om zo’n creatief beroep uit te oefenen moet je beschikken over een combinatie van technische en artistieke vaardigheden.

Op allerlei niveaus kan je hier geld mee verdienen, maar ga je je specialiseren dan kan je enorm waardevol zijn voor een bedrijf en een goed salaris verdienen. Uiteraard hoef je met dit soort creatieve beroepen niet voor een baas te werken, je kan ook aan de slag als freelancer. Wil jij graag aan de slag als creatief designer, dan zijn er mogelijkheden genoeg.

Bij Soofos, een Nederlandse onderwijsinstelling bieden ze een aantal trajecten aan die je gratis kunt volgen met het STAP-budget. De duur van deze trajecten bedraagt 6 maanden en voor elke vaardigheid zijn experts beschikbaar die je begeleiden tijdens deze periode.

In een ander speciaal artikel heb 7 creatieve online beroepen beschreven. Per beroep ga ik wat dieper in op wat het werk precies inhoudt, hoe het opleidingstraject eruit ziet en welk salaris je ongeveer verdient. Zo kan je misschien beter inschatten of zo’n beroep bij jou past. Het artikel lees je hieronder.

Belangrijk: Krijg je het STAP-budget toegekend, dan betaalt het UWV jouw opleidingstraject. Je hoeft niet per se te slagen of een diploma te behalen, maar er moet bewijs zijn dat je de studie (deels) hebt gevolgd.

 

Aangezien de opleidingstrajecten voor een groot deel uit video’s bestaan, is de stelregel van het UWV, dat 80% van de video’s minimaal moet worden bekeken.


Veel gestelde vragen

Kan ik het STAP-budget ook gebruiken voor een meerjarige opleiding?

Ja, per 1 juli 2023 wordt het mogelijk om STAP-subsidie aan te vragen voor een volgend studiejaar of een erkende meerjarige opleiding.

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

Kies een opleiding, cursus of training en schrijf je in. Stel je wilt starten met de Bol.com Kickstart cursus, dan meldt je je aan op de website en vul je jouw gegevens in. Je krijgt vervolgens direct een aanmeldbewijs, met dat aanmeldbewijs ga je naar uwv.nl en doe je een voorregistratie. Op één van de officiële aanvraagmomenten claim je jouw STAP-budget.

Gratis cursus overheid kiezen

Wil je jezelf ontwikkelen of loop je al langer met het idee rond om jezelf om te scholen? Dan is dit hét moment! Met een gratis cursus van de overheid kan je nu kosteloos nieuwe vaardigheden leren. Volg met het STAP-budget een gratis traject naar keuze en verbeter jouw arbeidspositie.

In het overzicht heb ik een aantal cursussen en opleidingen besproken die je gratis kunt volgen. Zijn deze trajecten niet helemaal jouw smaak? Bekijk dan bij de NHA het hele aanbod. De NHA biedt namelijk zo’n 600 verschillende cursussen aan. Voor ieder wat wils dus!

Bekijk het complete aanbod bij NHA >>


Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!