Hoge inflatie: hoe beschermen we onze koopkracht?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
Economische crisis verwacht

Inflatie is er eigenlijk altijd, hoge inflatie daarentegen gelukkig niet. In tijden dat het inflatiecijfer acceptabel is, wordt er over het onderwerp nauwelijks gesproken. Nu is de situatie toch echt anders… De inflatie rijst de pan uit en veel mensen beseffen dat ze hier iets aan moeten doen.

De regering helpt een handje door tijdelijk de accijnzen op brandstof te verlagen en sommige gezinnen te compenseren op energie, maar of dit voor iedereen genoeg is om rond te komen, is de vraag. De inflatie gevolgen zijn enorm en is een serieus probleem. Nu de coronacrisis voor het grootste gedeelte achter ons ligt, wordt de volgende economische crisis alweer verwacht.

Voor je portemonnee is het daarom goed om te kijken hoe je zowel op de korte als lange termijn je koopkracht kunt beschermen. Het is goed om jezelf af te vragen of je je geld veilig moeten wegzetten bij een bank of ook beter een deel van je geld kunt investeren. We duiken in dit artikel dus wat dieper in het onderwerp inflatie en bespreken we een aantal manieren hoe je jezelf er tegen kunt beschermen.

Inhoudsopgave

Wat is inflatie eigenlijk?

Laten we eerst het begrip inflatie kort uitleggen. Inflatie, ook wel geldontwaarding genoemd, houdt in dat goederen en diensten gemiddeld gezien duurder worden. Zo kan de inflatie bijvoorbeeld toenemen omdat er meer vraag dan aanbod is. Nu energie en brandstof ook duurder zijn, zijn de productie en het vervoer van goederen ook duurder. De hogere kosten van het produceren en vervoeren worden weer doorberekend, waardoor de prijzen van goederen stijgen.

Je kan met hetzelfde bedrag nu ineens minder goederen kopen, vandaar de naam geldontwaarding. Maar hoe ontstaat inflatie precies? Inflatie kan ontstaan door een tekort aan grondstoffen. Dat is ook precies hetgeen wat er nu aan de hand is. Tel daar de problemen in de aanvoerketens nog eens bij op en je krijgt vanzelf hogere prijzen.

Alleen deze problemen lossen vanzelf wel weer op. Maar het beleid van centrale banken speelt ook een belangrijke rol bij inflatie. Centrale banken printen namelijk al sinds 2015 continu geld bij. En hoe meer geld er is, hoe minder het waard wordt. Overigens reppen ze met geen woord over het feit dat geldcreatie mede verantwoordelijk is voor de hoge inflatie. Nee, de coronacrisis en de oorlog zijn volgens hen de veroorzakers.

Koopkracht daalt

Als we inflatie uitleggen, dan hoort de term koopkracht hier ook bij. Maar wat is koopkrach precies? Met koopkracht wordt aangegeven hoeveel geld een gemiddeld gezin kan uitgeven. De hoogte van de inflatie heeft uiteraard effect op de koopkracht. De gemiddelde inflatie in 2021, was 2,7%. In november en december was het inflatiecijfer zelfs nog veel hoger, namelijk 5,2% tegen 5,7%.

Met de toenemende inflatie zal ook de koopkracht in 2022 dalen. Maar ook al is bijvoorbeeld de inflatie 6%, dan betekent dit niet perse dat de koopkracht in Nederland ook met 6% daalt. Het CBS voorspelt namelijk dat het koopkrachtverlies minder groot is dan de inflatie. De inflatie voorspelling voor 2022 is 5,2% en het koopkrachtverlies 2,7%.

De reden dat deze twee cijfers kunnen verschillen heeft te maken met het feit dat het CBS rekening houdt met loonstijgingen, maar ook het aanpassen van eventuele toeslagen en belastingen tellen mee.

Goed, tot zover even de cijfertjes. Voordat we gaan kijken hoe je je vermogen veilig kunt beschermen, nog even een belangrijk inzicht.

Inzicht

Soms is het gewoon goed om bewust te zijn van het grotere plaatje. Hiervoor moeten we terug naar 1971, hét jaar waarin de goudstandaard werd losgelaten. Goud was tot die tijd gekoppeld aan de dollar en landen konden in Amerika altijd dollars inwisselen voor goud. Maar toen Amerika vanwege de dure oorlog in Vietnam geld is gaan bij printen, besloten steeds meer landen dollars om te wisselen in goud.

Hoe meer dollars er in omloop komen, hoe zwakker de dollar wordt en dat zou dus gevolgen hebben voor de goudprijs. En de goudstandaard was er juist voor bedoeld om te zorgen dat geld z’n waarde behield. Om te zorgen dat niet de hele goudvoorraad in Amerika zou worden ingewisseld, werd er besloten de goudstandaard los te laten.

Vanaf het loslaten van de goudstandaard, tot aan nu, is het voor overheden, bedrijven en particulieren heel makkelijk geweest om geld te lenen. We leven met enorme schulden. 50 jaar lang al stapelen we schulden op schulden, geld lenen is zowat gratis! En zit de overheid krap bij kas? Dan wordt er volop geld bij geprint.

Om dit verhaal samen te vatten, betekent dit dat de euro, de dollar en alle andere valuta in waarde zakken. Je kan daarom al je geld veilig stellen bij een bank, maar één van de inflatie gevolgen is juist dat geld op de bank verdampt. Neem als voorbeeld een inflatie van 3%. Bij een vermogen van €10.000, verlies je jaarlijks al €300.

Geld investeren in goud

Geld investeren in goud

Wanneer een economische crisis wordt verwacht of wanneer we er middenin zitten, kiezen beleggers vaak om een deel van hun belegging om te zetten in goud. Soms ook voor een deel in dollars. Risicovollere beleggingen zoals aandelen en crypto worden dan vaak even links gelaten en kiest men liever voor een veiligere belegging.

Goud heeft zich inmiddels wel bewezen als middel om je vermogen mee te beschermen. Investeren in goud doe je het liefst voor een lange periode. Vaak beweegt de goudprijs namelijk rustig zijwaarts, meestal is dat in tijden dat de economie goed draait. Goud is daarom niet te vergeleken met de wispelturigheid van de cryptomarkt.

Goud is wat dat betreft misschien een beetje saai, maar wel minder risicovol. Op een langer tijdsframe is te zien dat je met goud je vermogen kunt beschermen. Zo is vanaf de introductie van de euro, (in 2002) tot aan nu, goud met ruim 500% gestegen! Oh ja en over hoge inflatie gesproken, de euro is die diezelfde periode met een kleine 40% gedaald.

Vermogen beschermen

Het is natuurlijk geen zekerheidje dat de goudprijs in hetzelfde tempo blijft groeien, maar het lijkt mij het overwegen waard om te beleggen in goud. Overigens kan zilver ook interessant zijn. Zilver wordt in veel producten verwerkt en het komt er op neer dat de jaarlijkse vraag naar zilver, groter is dan de hoeveelheid zilver dat elk jaar uit de grond wordt gehaald.

Een tijdje geleden heb ik een artikel gewijd aan beide edelmetalen. Omdat er veel vraag naar is, heb ik ze eens goed met elkaar vergeleken. Wil je hier over weten? Lees dan: Beleggen in zilver of goud? Fysiek goud kopen doe ik zelf bij GoldRepublic. Dit is een betrouwbare Nederlandse partij die edelmetalen ook veilig voor je opslaat.

Wil je liever indirect beleggen in goud? Dan kan dat natuurlijk ook. Voor het opslaan van fysiek goud betaal je namelijk opslagkosten. Deze kosten heb je bij indirect beleggen niet. Zo kan je beleggen in goudmijnaandelen (risicovol) en goud-ETF’s (veiliger). Voor indirect beleggen in goud of zilver kan je terecht bij eToro of DEGIRO.

Geld investeren in vastgoed

Geld investeren in vastgoed

Net als goud heeft vastgoed natuurlijk ook een aardige historie. In 1995 kostte een gemiddeld huis nog geen €95.000, terwijl er nu ruim €400.000 voor wordt betaald. Ook investeren in vastgoed is een lange termijn project. Ondanks dat vastgoed over langere periode (in de meeste gevallen) in waarde toeneemt, zijn er ook weleens magere jaren.

Maar lukt het je om een goed vastgoedobject te kopen voor de juiste prijs en op een goede locatie, dan is de kans groot op een mooi rendement. Naast de stijging in de waarde van het vastgoed, zal de huuropbrengst zorgen voor een stabiele maandelijkse cashflow. Dat is bij goud bijvoorbeeld niet aan de orde. Je ontvangt bij fysiek goud geen huur of dividend.

Nu de huizenprijzen flink zijn gestegen en een economische crisis wordt verwacht, kan je je afvragen of investeren in vastgoed verstandig is. Het zou kunnen dat de huizenprijzen binnenkort iets corrigeren en de komende jaren zelfs nauwelijks zullen groeien. Maar vastgoed blijft altijd interessant, zolang je je maar richt op de lange termijn en vooral goed onderzoekt, hoe en waar je het beste kunt investeren in vastgoed.

We hebben het nu alleen gehad over geld investeren in vastgoed door middel van het kopen van een huis of een ander object. Dit noemen we direct investeren in vastgoed. Bij direct investeren in vastgoed wordt je eigenaar en ben je zelf verantwoordelijk voor het beheer en alles wat daarbij komt kijken.

Een andere en nogal populaire manier waarbij je deze verantwoordelijkheden niet hebt, is door indirect te investeren in vastgoed. Dat kan bijvoorbeeld via vastgoedfondsen zoals een REIT of een vastgoed-ETF. In de 5 Beste ETF’s voor 2022 staat toevallig ook een vastgoed-ETF met een gemiddeld rendement van ruim 9% over de laatste 10 jaar.

Om je geld veilig te beleggen in vastgoed is het uiteraard belangrijk om een betrouwbare partij te vinden. Onlangs heb ik een artikel geschreven over veilig beleggen in vastgoedfondsen. Wil je hier meer over lezen? lees dan: Beste vastgoedfondsen voor 2022.

Vermogen beschermen door spreiding

Als het gaat om geld veilig beleggen, is spreiding een veelgehoord advies. En dat heeft een reden, alleen wordt het advies vaak niet opgevolgd. Zo is bijvoorbeeld de cryptomarkt erg verleidelijk omdat de kans op een snel en hoog rendement altijd aanwezig is. Het geld wat men over heeft om te beleggen wordt soms allemaal in crypto gestopt met alle risico’s van dien.

Nog niet zo lang geleden kreeg je nog een paar procent rente op je spaarrekening. Er was weinig aanleiding om geld te gaan beleggen. Zo liet men het geld op de rekening staan of koos men ervoor om geld te bewaren in een kluis, thuis of bij een bank. Overigens gebeurt dat nog steeds en worden eigendommen soms bewaard in een geldkluis.

De reden daarvoor is dat men snel over het geld kan beschikken. Maar naast dat een goede geldkluis een prijskaartje heeft, kan het je een onveilig gevoel geven en is het überhaupt, vanwege de hoge inflatie, niet slim om alleen cash te hebben.

Is je geld dan wel veilig bij bank? Ja, in principe wel, alle banken vallen onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat iedereen tot een bedrag van €100.000 is verzekert. Maar nogmaals, alleen cash aanhouden is eigenlijk zonde. Een betere verdeling zou zijn om 25% cash aan te houden, 25% te investeren in vastgoed, 20% te beleggen in edelmetaal en 15% om 15% in crypto en ETF’s.

Geld investeren in crypto

Geld investeren in Bitcoin

Goed, ál je geld veilig opbergen heeft dus niet zoveel zin. Veel risico’s nemen daarentegen, is ook niet aan te raden. Hoge inflatie en beleggen zijn tegenwoordig veel besproken onderwerpen, maar hoe minder je van een belegging afweet, hoe minder risico je moet nemen. Heb je dus geen of nauwelijks kennis over crypto, lees je dan goed in.

Wanneer je geld gaat investeren in crypto, moet je er wel een goed gevoel bij hebben. Je moet het op z’n minst een beetje begrijpen om te geloven dat cryptovaluta toekomst heeft. Er is veel over cryptovaluta te schrijven en er zijn ook meerdere manieren om er geld mee te verdienen.

Zelf beleg ik al wat jaartjes in crypto en weet ik in grote lijnen wat er wereldwijd speelt. Ook al bestaat Bitcoin pas sinds 2009, er is ondertussen al een hoop aan het veranderen. Bitcoin is bedacht om overheden of andere tussenpartijen minder macht te geven of eerder buitenspel te zetten. Maar inmiddels, voornamelijk vanwege het schaarse karkater, wordt Bitcoin als waarde opslagmiddel gebruikt of als belegging.

Grote institutionele partijen zoals vermogensbeheerders en verzekeraars kiezen ervoor om crypto op de balans te zetten. Inmiddels zijn er landen (meestal met hoge inflatie) die Bitcoin als wettig betaalmiddel hebben geaccepteerd óf dit overwegen te gaan doen. Kortom, de interesse en acceptatie groeit wereldwijd en ik ben er van overtuigd dat crypto niet gaat verdwijnen.

Mede komt dat omdat ik overtuigd ben van de blockchaintechnologie. Deze technologie zorgt voor een totaal andere manier van dataverwerking en opslag. De blockchaintechnologie is vergeleken met de huidige systemen, veel transparanter, veiliger, eerlijker en sneller. De technologie is niet alleen te gebruiken bij cryptocurrencies, maar is toepasbaar in alle sectoren. Dit gebeurt ook al op kleine schaal en wordt dagelijks mee geëxperimenteerd.

Wil je meer weten over crypto? Ik schrijf geregeld nieuwe artikelen over dit onderwerp. Je vindt ze onder Categorie Crypto.

Een platform waar ik zelf crypto koop, is Bitvavo. Bitvavo is een Nederlandse exchange en is onlangs uitgeroepen tot beste crypto exchange.

Concusie

Je vermogen beschermen kan op verschillende manieren. We hebben de drie belangrijkste en interessantste manieren besproken. Kijk je goed naar de manier waarop je wilt beleggen en maak je een ook goed plan, dan kan je met investeren niet alleen je vermogen beschermen, maar zelfs hele goede rendementen behalen.

Uiteraard kan dit ook mislukken. Niets is zo belangrijk dan dat je het product, waar je in gaat beleggen, begrijpt en dus bewust bent van de risico’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close