Investeren in goud: welke vorm van beleggen kies ik en waarom?

Wat zijn de 3 beste manieren om te beleggen in goud!

Geld investeren in goud

Goud heeft iets magisch, het straalt kracht en rijkdom uit. Of je goud nu mooi vindt of niet, het blijft een bijzonder natuurproduct waar mensen zich tot aangetrokken voelen. Al eeuwen lang wordt er naar goud gezocht en versieren we onszelf graag met dit geel glinsterende edelmetaal.

De belangrijkste reden waarom we investeren in goud is toch omdat het zeldzaam en waardevol is. Goud heeft ook een intrinsieke waarde vergeleken met papiergeld en staat bekent als waardevast. De geschiedenis leert ons dat door in goud te beleggen je een deel van je vermogen veilig kan stellen. Hierdoor wordt investeren in goud nog altijd gezien als een verstandige belegging.

Vooral in tijden van oorlog, crisis en onrust zie je de vraag naar goud toenemen en daarmee ook de prijs. Beleggen in goud zal daarom waarschijnlijk altijd aantrekkelijk blijven. We kennen natuurlijk periodes waarin er meer stabiliteit is en waarin het economisch beter gaat. Maar zijn we ooit voor langere periodes vrij geweest van oorlog, crisissen en onrust?

Wanneer je hier bij stil staat begrijp je dat een investering in goud interessant kan zijn.

Investeren in goud kan op verschillende manieren. Wil je graag weten welke beleggingsmogelijkheden er zijn? Dan zit je goed! Uitsluitend heb ik het nu alleen nog maar gehad over fysiek goud, maar je kan op meerdere manieren beleggen in goud. De drie beste manieren om te investeren in goud leg ik uitgebreid aan je uit. Zo ontdek je waar je rekening mee moet houden en weet je ook welke manier van investeren het beste bij jou past. Tijdens het lezen van dit artikel wordt dit allemaal duidelijk!

Waarom geld investeren in goud?

In de inleiding noemde ik al een aantal redenen waarom een investering in goud verstandig is. Terwijl goud niet echt een belangrijke industriële functie heeft, blijft het toch waardevol en spelen vooral intrinsieke en emotionele waarde een grote rol.

Van de totale vraag naar goud is er ongeveer maar 10% wat daadwerkelijk gebruikt wordt bij het produceren van bijvoorbeeld smartphones en andere apparatuur. Goud is een goed geleidingsmateriaal, maar vooral in combinatie met dat goud niet oxideert, maakt dit edelmetaal uniek en daardoor een heel prettig materiaal om mee te werken.

Al met al is ongeveer de helft van het gedolven goud verwerkt in sieraden en ligt de rest van het goud gewoon veilig opgeborgen in kluizen over de hele wereld. Zilver daarentegen wordt veel vaker gebruikt voor industriële doeleinden.

Goud is zoals je weet schaars. Er is een bepaalde hoeveelheid van en goud kunnen we niet maken. Ook het delven van goud is nou niet perse een makkelijk proces. Het is tijdrovend en de plekken waar men naar goud zoekt zijn over het algemeen slecht bereikbaar. Uit landen als India en China is de vraag naar goud groot, ook al is China hét land wat zelf het meeste goud delft. De vraag naar goud vanuit India is het afgelopen jaar vanwege Corona wel enorm afgenomen. De verwachting is dat dit op den duur wel weer gaat aantrekken.

Zo lang we als collectief goud niet ineens waardeloos gaan vinden (wat natuurlijk ook niet voor te stellen is), blijft geld investeren in goud een goede investering. Dit is wel op basis van een lange termijn visie.

Kies voor lange termijn

Naar mate je meer gaat kijken naar wat een belegging (welke dan ook) jou op lange termijn kan opleveren, zal je ook zien dat dit dus niet alleen geldt voor goud, maar ook voor aandelen, vastgoed en zelfs crypto. Alhoewel crypto pas 12 jaar oud is en zich nog definitief moet bewijzen als een stabiele belegging.

Wat vast staat is dat al het goud wat er nu nog is, nooit allemaal kan worden gedolven. De hoeveelheid goud wat nog wel kan worden gedolven wordt dus steeds kleiner en dat betekent dat goud alsmaar schaarser wordt. Dit heeft natuurlijk effect op de prijs. In de afbeelding hieronder zie welke groei de prijs van goud de afgelopen twintig jaar heeft doorgemaakt.

Beleggen in goud

In de grafiek zie je dat goud tussen het jaar 2000 en 2013 met maar liefst 450% is gestegen. Na een flinke correctie duurde het ongeveer zes jaar voordat goud diezelfde prijs weer aantikte. Anderhalf jaar daarna, (juli 2020) bereikte de goudprijs tot dan z’n hoogste punt. Eén kilo goud kostte toen zo’n €53.000.

Het verleden laat zien dat bij een lange termijn visie (15 of 20 jaar) je serieus een mooi rendement kan maken. Het schaarser worden van goud en de economische crisis zijn twee factoren die de komende tijd wel eens heel goed kunnen dienen als aanjager om de prijs op te drijven.

Tot daar het moment aanbreekt dat de markt oververhit is geraakt en de prijs weer gaat dalen. Dat dit gaat gebeuren is zeker, alleen kunnen we dat moment nooit met zekerheid voorspellen. Maar ken je de signalen van een oververhitte markt? Dan kan het je helpen in het beter timen van het kopen en verkopen van goud.

De 3 beste en meest voorkomende beleggingen in goud

  • Fysiek goud kopen
  • Beleggen in een beleggingsfonds, ETF’s, of CFD’s
  • Beleggen in goudmijnen

A) Fysiek goud kopen

De veiligste manier om te beleggen in goud is het fysiek aankopen van goud. Een ETF is door de spreiding ook een redelijk veilige belegging. Beleggen in goudmijnaandelen en CFD’s waar meestal een hefboom wordt toegepast zijn risicovoller. De kans om sneller en meer rendement te maken via deze beleggingen is daarentegen wel groter.

Wil je fysiek goud kopen dan zal je een keus moeten moeken tussen het goud opslaan bij bijvoorbeeld een bank, of om het thuis zelf te bewaren. Gaat het om een kleine hoeveelheid goud, dan zou de keus om het thuis zelf te bewaren niet eens zo gek zijn. Praat je over een halve kilo, (wat nu een kleine €25.000 waard is) dan is het verstandiger om dit elders op te laten slaan. Je goud is dan gegarandeerd in veilige handen. Hier zitten uiteraard wel kosten aan verbonden.

Toch zijn er best veel mensen die hun goud gewoon thuis bewaren. De reden daarvoor kan zijn dat ze direct over hun goud willen beschikken. Sommigen vinden het prettig om een deel van hun vermogen juist niet door een andere partij te laten beheren. Kostenbesparing is vaak ook een reden waarom mensen het zelf bewaren. Je betaalt namelijk al gauw zo’n 0,65% op jaarbasi. Wil je €10.000 aan goud opslaan? Dan betaal je hier maandelijks €5,42 voor.

Wanneer je fysiek goud gaat kopen kan je kiezen tussen goudbaren en geslagen munten. Wil je meer goud voor je euro’s, dan zal je altijd voor goudbaren moeten kiezen, de geslagen gouden munten zijn namelijk moeilijker te produceren en daardoor duurder.

Kies je deze vorm van beleggen, dan wil je ook weten waar je het beste fysiek goud kan kopen. Er zijn behoorlijk wat goede aanbieders te vinden op het internet, maar in het verleden zijn er ook vaak mensen opgelicht. Let dus goed op bij wie je het goud wilt gaan kopen.

Een betrouwbaar bedrijf waar ik zelf goede ervaringen mee heb is Goldrepublic. Zij rekenen een 0,5% opslagkosten per jaar. Het is een Nederlands bedrijf wat sinds 2010 bestaat. Goldrepublic kreeg als eerste edelmetaalverkoper een AFM-vergunning. De Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht op de gehele financiële markt. Zij zorgen dat regels worden nageleefd, met als gevolg dat er meer vertrouwen zal zijn onder beleggers.

B) Beleggen in goud met ETF’s of CFD’s

ETF’s, (Exchange Traded Funds) ook wel trackers genoemd, kun je zien als een beleggingsfonds. Net als bij aandelen beleg je in beleggingsfonds omdat je je risico’s wilt spreiden. Zo bestaan er ook goud ETF’s waarbij de prijs altijd is gekoppeld aan een onderliggende waarde, in dit geval dus goud. Deze goud ETF’s die de prijs van fysiek goud volgen zijn erg geliefd onder beleggers. Men kan met een ETF redelijk makkelijk profiteren van een koersstijging zonder het goud ook daadwerkelijk in bezit te hoeven hebben.

Je hebt dus ETF’s die de prijs van fysiek goud volgen, maar ook ETF’s waarin je juist alleen belegt in goudbedrijven. In dat geval zijn dat meestal goudmijnbedrijven, maar dit kunnen ook goudzoekers zijn of bedrijven die zorgen voor een financiering.

Doordat zo’n ETF de hele index volgt van bedrijven die gerelateerd zijn aan goud, is dit voor beginnende beleggers interessant. Vergeleken met de handel in CFD’s zijn ETF’s veiliger omdat je je belegging spreidt en niet speculeert op een koersstijging of -daling.

Kijk je naar een ETF en een beleggingsfonds dan zit het verschil voornamelijk in de verhandelbaarheid. ETF’s kunnen snel en op elk moment van de dag worden verhandeld. Daarnaast zijn de kosten die een broker voor een ETF rekent ook een stukje lager dan voor een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds wordt vaak ook beheerd door een fondsbeheerder.

Wil je voordelig en op een eenvoudige manier gespreid in goud beleggen? Dan zou BUX Zero een goede optie kunnen zijn. BUX Zero is een Nederlands bedrijf, ( alleen beschikbaar als app) waar je commissievrij kan beleggen in aandelen en ETF’s. (Let op: “beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen”).

Bij het openen van een rekening bij BUX Zero krijg je 1 gratis aandeel cadeau!

CFD’s, (Contract For Difference) zijn ook populair onder beleggers omdat je met kleine bedragen grote winsten kunt behalen. Voor deze vorm van beleggen wordt vaak gewaarschuwd. Mensen die geld verdienen met cfd-handel maken vaak gebruik van een hefboom. Je inleg kan je bijvoorbeeld vermenigvuldigen met x5, x10 of x20. Het aantal beleggers wat hiermee procentueel geld verliest ligt tussen de 67% en 89%.

Bij deze vorm van beleggen wordt er gespeculeerd op koersstijgingen en -dalingen. Het verschil met bijvoorbeeld een gekocht aandeel is, dat je met dat aandeel alleen iets kan verdienen wanneer de koers van dat aandeel stijgt. Bij CFD’s kan je juist ook gokken op een koersdaling. Met het speculeren op een koersdaling kan je dus ook geld verdienen. Twee uitstekende platformen om te handelen in CFD’s zijn 101investing en eToro.

C) Beleggen in goudmijnen

Beleggen in goudmijnen

Beleggen in goudmijnen betekent dat je aandelen koopt van goudmijnbedrijven. De prijs van fysiek goud kan behoorlijk schommelen, maar de koersen van de goudmijnaandelen zelf kunnen nog veel extremer reageren. Goudmijnaandelen worden bij beleggers zowel geliefd als gevreesd. Beleg je in de juiste goudmijnbedrijven, dan kan je met name bij een stijgende prijs van fysiek goud veel geld verdienen.

Toch blijkt dat dit in de praktijk heel lastig te zijn, 75% tot 90% van de beleggers verliest namelijk geld. Vooral bij een stijgende koers van goud kan je dus enorm profiteren van nog harder groeiende goudmijnaandelen. Helaas is hier geen garantie voor te geven.

In 2001 en tussen 2005 en 2007 bijvoorbeeld, daalde de goudmijnaandelen terwijl de goudprijs steeg. Er is ook een onderzoek geweest naar de correlatie tussen goud en goudmijnen, die bleek máár 40% te zijn. Verrassender zelfs was dat de correlatie tussen goudmijnaandelen en de aandelenmarkt groter was, namelijk 57%. Dit onderzoek ging over de periode tussen 1962 en 2003.

Inmiddels zijn we 18 jaar verder en heeft de prijs een enorme groei doorgemaakt. Van 2005 t/m 2013 bevond goud zich in bull-markt. Hoe lucratief goudmijnaandelen in die periode waren weet ik niet precies. Maar het lijkt er wel op dat vanaf het jaar 2005, je met goudmijnaandelen een grotere kans had op hogere rendementen. Voor goudmijnaandelen kan je ook terecht bij eToro.

Waar let ik op?

Enig onderzoek doen naar de goudmijnbedrijven waar je in wilt beleggen is heel belangrijk. Wil je in een goud ETF beleggen? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de grote jongens. De VanECK Vectors Gold Miners is de bekendste. Deze ETF bevat de grootste goudbedrijven en is de meest veilige optie. Deze bedrijven zullen over het algemeen niet zo hard meer groeien, dit in vergelijking met kleinere bedrijven. De grote jongens daarentegen zijn meestal wel stabiele bedrijven, maar verwacht daar geen hoge rendementen van.

Bereid om iets meer risico te lopen zodat jouw kansen op een hoger rendement toenemen? Dan kan je dus ook in een ETF beleggen waar alleen kleine en middelgrote bedrijven inzitten. Deze bedrijven lopen wel wat meer risico, maar kunnen nog flink groeien. Een nadeel kan zijn dat een klein goudmijnbedrijf eigenaar is van maar één goudmijn. Komt het gouddelf-proces om wat voor reden dan ook stil te liggen, dan kunnen deze aandelen snel zakken.

En ander belangrijk aandachtspunt is dat op het moment dat de goudprijs laag is, je er vanuit kan gaan dat een goudmijnbedrijf moeilijk winst maakt. De kosten om het goud uit de grond te halen kunnen soms zelfs hoger zijn dan dat het daadwerkelijk oplevert. Elk goudmijnbedrijf heeft een AISC, wat staat voor de All-In Sustaining Cost. Hierin wordt aangegeven wat een bedrijf aan totale kosten maakt voor het uit de grond halen van één ounce goud. Dit is dus een belangrijke indicator om te bepalen of je wel of niet in een goudmijnbedrijf gaat beleggen.

Besef ook dat de “makkelijke” plekken waar goud wordt gedolven ook schaarser worden. Het gaat in de toekomst zeker niet makkelijker worden om het resterende goud uit de grond te halen.

Weet welk type belegger ben jij?

Zoals je nu duidelijk is, is fysiek goud kopen het veiligste van de drie. Ben je iemand die weinig risico wilt nemen, dan is dit de meest voor de hand liggende belegging in goud.

Wil je geen fysiek goud kopen omdat je liever geen kosten kwijt wilt aan het opslaan ervan en dit ook zeker niet thuis wilt bewaren? Dan is beleggen in een goud ETF een goede optie. Bij een ETF is er sprake van spreiding. Zo heb je geen gedoe met fysiek goud en beleg je wel op een manier waarbij je nog steeds het risico’s minimaliseert. Zoals ik eerder al vertelde kan je dan nog steeds onderscheid maken tussen een ETF met goudmijnaandelen van grotere bedrijven of van kleinere bedrijven.

Voor het handelen in CFD’s is veel ervaring en kennis verreist. Hoe aanlokkelijk het ook kan zijn, begin niet zomaar met deze risicovolle manier van beleggen. Ontbreekt de kennis en wil je hier graag meer over leren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Misschien vind je deze gratis training interessant. “Valkuilen bij het investeren in goud en zilver.”

Beleggen in goudmijnen is zeker niet voor iemand die op safe wil spelen. Het is vrij risicovol, want goudmijnen kunnen last krijgen van allerlei omstandigheden waardoor de productie stil kan komen te liggen. Hier heb je als belegger totaal geen grip op. Je zult dus heel goed onderzoek moeten doen naar de goudmijnbedrijven waar je in wilt beleggen. Maar dan nog is het geen garantie dat je met goudmijnaandelen profiteert van een stijgende goudprijs.

Conclusie

Hopelijk heb je voldoende informatie gehad en weet je nu of en op welke manier je wilt gaan investeren in goud. Ook benieuwd naar ander manieren van investeren? Neem dan een kijkje op dit platform. Elke week schrijf ik nieuwe interessante artikelen omtrent online geld verdienen.

Bux Zero – beste beleggingsapp!

Download de app en ontvang direct een gratis aandeel! (t.w.v. max €200)

OPEN GRATIS EEN REKENING!

Veilig beleggen bij DEGIRO?

Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)

OPEN GRATIS EEN REKENING!

Wil je beleggen bij eToro?

Beleg ook op één van de grootste handelsplatformen ter wereld! Aandelen altijd commissievrij beleggen!

Let op, je vermogen loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

OPEN GRATIS EEN REKENING!

(Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *