Veilig beleggen in aandelen (tips)

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
Veilig beleggen in aandelen tips

Beleggen in aandelen is een traditionele manier van beleggen. Maar of men nu besluit om te beleggen in aandelen of in een ander financieel product, winst is en blijft het doel. Alleen geld verdienen met aandelen is nu juist hetgeen wat veel mensen niet lukt.

Er wordt namelijk veel geld mee verloren en dat heeft verschillende oorzaken. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak teveel risico genomen, wordt er met geleend geld belegd of begint men zomaar met investeren terwijl de kennis ontbreekt.

Veilig beleggen in aandelen is daarom een vaak gehoord advies, maar wat houdt dat eigenlijk in? Beleggen in aandelen is nooit zonder risico’s, maar je kan het risico wel beperken door je aan een aantal basisprincipes of regels te houden. Overweeg je ook om aandelen te kopen omdat je vermogen wilt opbouwen, lees dan eerst de volgende belangrijke basistips door!

Inhoudsopgave

Wat houdt veilig beleggen in?

Met veilig beleggen in aandelen wordt bedoeld dat je je risico’s verkleint. Je kunt risico’s nooit helemaal uitsluiten, maar door bewust over een aantal zaken na te denken en hierin de juiste beslissingen te nemen, beperk je je risico’s. Neem je de volgende tips en overwegingen in acht, dan ben je instaat om veilig te beleggen in aandelen.

  1. Kies een betrouwbare broker.
  2. Wat is je doel met beleggen?
  3. Kan je het geld wat je wilt belegen missen en hoeveel wil je inleggen?
  4. Neem de tijd, beleg voor de lange termijn.
  5. Kies voor spreiding. Door te beleggen in meerdere aandelen spreid je je risico.
  6. Vind je de manier van beleggen, in dit geval dus aandelen, passen bij jouw kennis die je op dit moment hebt?

Veilig beleggen in aandelen tips (het juiste platform)

Je kan heel goed nadenken over deze zes punten en je eraan houden, maar kies je een onbetrouwbare broker dan ben je alsnog ver van huis. Hetzelfde geldt voor iemand die zich aan alle punten houdt, maar niet voldoende kennis heeft over aandelen. Alle punten zijn belangrijk, maar punt één en zes zijn cruciaal.

Begin dus bij het vinden van een veilig platform! Mocht je nog een veilig en voordelig platform zoeken, kijk dan eens naar eToro en DEGIRO. Deze twee bekende platformen doen niet veel voor elkaar onder, maar verschillen wel op bepaalde vlakken. Wil je hier meer over weten, in eToro vs DEGIRO vergelijk ik ze uitgebreid met elkaar.

Hoe zit het met jouw kennis?

Heb je weinig of geen kennis over beleggen in aandelen, dan kan je beter kiezen voor ETF’s. Bij Exchange Traded Funds beleg je ook in aandelen, maar is er een belangrijk verschil. Met een ETF beleg je namelijk met één transactie in meerdere aandelen tegelijk. Hierdoor heb je veel spreiding en dus minder risico.

Uiteraard moet je dan natuurlijk wel weten wat goede ETF’s zijn, want niet alle ETF’s geven genoeg rendement. In de Beste ETF’s voor 2022 vind je vijf goede ETF’s met een uitstekend trackrecord. Omdat ETF’s altijd een markt of index volgen, worden er doorgaans goede resultaten mee behaald. ETF’s ontbreken daarom ook zelden in portefeuilles van professionele beleggers.

Maar aan de andere kant kunnen aandelen harder stijgen dan ETF’s, waardoor het wel interessant is om in aandelen te beleggen. Alleen vraag jezelf dus af of beleggen in losse aandelen in jouw risicoprofiel past met de kennis die je hebt?

Leren beleggen in aandelen

Stel dat je hebt besloten om geld te gaan beleggen in aandelen, dan wil je ook weten welke aandelen je moet kopen? Nu zijn er ontzettend veel aandelen waar je in kunt beleggen, maar hoe weet je dan bijvoorbeeld welke markten en aandelen kansrijk zijn? Kan je hier een antwoord op geven, dan bezit je waarschijnlijk de benodigde kennis.

Heb je nul of weinig kennis over aandelen en over beleggen? Dan raad ik je dus aan om niet te beginnen met beleggen in losse aandelen. Wil je dat wel graag, dan is het verstandig om eerst de benodigde kennis op te doen. In de eerste plaats moet je dit natuurlijk leuk vinden en zal je er tijd in moeten steken. Maar bezit je eenmaal deze kennis, dan ben je instaat om veilig te beleggen in aandelen en kun je geld gaan verdienen!

Veilig beleggen in aandelen betekent natuurlijk niet dat je geen risico loopt. Risico loop je altijd, maar het risico kan je beperken door te leren. Heb je daar zin in en tijd voor? Bestel dan het befaamde gratis beleggen boek. Het boek heet: “In 10 stappen succesvol beleggen“. Met dit beleggen boek leer je verantwoord en succesvol beleggen in slecht 15 minuten per week.

Wanneer aandelen kopen?

Over een langere periode gezien stijgen de meeste aandelen. Beleggen in aandelen doe je dan ook het liefst voor de lange termijn. Gemiddeld gezien stijgen aandelen 10% per jaar, maar omdat er ook jaren tussen zitten waarin koersen voornamelijk rood kleuren, is het beter om aandelen langer aan te houden.

Kocht je tijdens de coronapandemie aandelen, dan sta je waarschijnlijk in de min. Maar kijk je over tien jaar later weer, dan heeft jouw verlies waarschijnlijk plaats gemaakt voor winst. Nu de koersen van aandelen vergeleken met 2021 een stuk lager staan, kan dit juist ook worden gezien als een goed instapmoment.

Uiteraard wordt jouw rendement voor een groot deel bepaald door welke aandelen je koopt. Beleg je voor de lange termijn, dan is het moment van kopen niet het allerbelangrijkste. Natuurlijk stap je liever in op een lage koers, maar bij een lange beleggingstermijn is er altijd voldoende tijd voor het behalen van een mooi rendement.

Wanneer aandelen verkopen?

Zo lang je aandelen niet verkoopt, is er in principe ook geen sprake van winst of verlies. Om je rendement te verzilveren zal je dus een keer (een deel) moeten verkopen. Maar bij een lange horizon gebeurt dat pas over jaren, misschien 10 jaar, 15 jaar of zelfs 20.

Professionele beleggers die voor de lange termijn beleggen, pakken tussentijds hier en daar wel vaak winst of verlies door bepaalde aandelen te verkopen. De aandelenmarkt en eigenlijk de hele financiële markt beweegt zoals we dat noemen in cyclussen. Dat betekent dat een markt altijd golfbewegingen maakt en hoewel de tijdsperiode van een cyclus niet vaststaat, maken slimme beleggers wel gebruik door op een lage koers in te kopen en op pieken gedeeltes te verkopen.

Nu aandelen kopen of wachten?

Tot nu toe hebben we het eigenlijk alleen over de lange termijn gehad. Met de lange termijn strategie kan je met veel geduld en beperkte kennis prima rendementen behalen, zolang je maar in de juiste aandelen belegd. De lange termijn noemen we passief beleggen. Maar daarnaast is het ook mogelijk om actiever te beleggen.

Als actieve belegger weet je hoe je de juiste aandelen selecteert en kun je met bepaalde strategieën goed inschatten wanneer je aandelen het beste kunt kopen en verkopen. Je verdient dan ook op korte termijn geld met aandelen. In datzelfde beleggen boek leer je niet alleen welke aandelen je moet kopen, maar ook wanneer je de aandelen het beste kunt kopen en verkopen óf beter kunt wachten.

Gratis beleggen boek

Ook In 10 Stappen Succesvol Beleggen?

Bestel direct het gratis beleggen boek! (je betaalt alleen €6,95 verzendkosten)

Ja, ik wil het gratis boek

Beleggen boek inhoud

Ik vertelde al dat je in dit beleggen boek leert wat kansrijke markten en kansrijke aandelen zijn en wanneer je deze aandelen het beste kunt kopen en verkopen. Hoewel je met deze kennis je kunt onderscheiden van het gros van de beleggers, wil ik je een iets concreter beeld geven over dit beleggen boek. Het is namelijk eerder een pakket. Naast het boek “In 10 stappen succesvol beleggen”, krijg je er het volgende bij:

  • Je ontvangt een handleiding: "Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten".
  • Meerdere interviews met beleggingsexperts.
  • Gratis toegang tot een online sociale omgeving bestaande uit ruim 87.000 leden.
  • Een gratis en vrijblijvende plek bij een live online training.

Veilig beleggen met hoog rendement

Ja, dit is natuurlijk dé ultieme combinatie; veilig beleggen en ook nog eens een hoog rendement. Maar in de praktijk werkt dit helaas toch anders. Wil je namelijk een hoog rendement, dan kom je al gauw uit bij een risicovolle belegging. Een goed voorbeeld van een risicovolle belegging is een CFD op crypto.

Dat neemt niet weg dat je niet veilig kunt beleggen in aandelen en tegelijkertijd een hoog rendement kunt halen. Nee integendeel, dit is heel goed mogelijk, alleen niet voor iedereen. Slimme beleggers voorzagen bijvoorbeeld al dat er een tekort aan grondstoffen en energie zouden komen. Met hun visie profiteren beleggers dus maximaal van de groei van dit type aandelen, ondanks het al maanden durende negatieve sentiment op de aandelenmarkt.

Kies je voor veilig beleggen in aandelen, dan maak je verstandige keuzes en kun je een behoorlijk rendement behalen zonder dat je onnodig veel risico loopt.

Tot slot

Om geld veilig te beleggen in aandelen, zal je dus met een aantal zaken rekening moeten houden. Of je nu de voorkeur hebt voor passief of actief beleggen, in beide gevallen is het beleggen boek zeer relevant. Ben je sowieso van plan om je meer te richten op beleggen in aandelen, bestel dan het gratis beleggen boek zodat je veilig aan de slag kunt.

Wanneer je niet van plan bent om energie te steken in aandelen is het ook lastig om kansrijke markten te ontdekken. Op zich niet erg, maar ik raad je dan aan om te beleggen in ETF’s. Maar hierbij geldt ook weer hetzelfde: houd rekening met spreiding! Stel dat je €100 per maand gaat beleggen, dan is het logisch dat je minder risico loopt wanneer je belegt in een ETF die bestaat uit honderd aandelen, dan wanneer je die €100 bijvoorbeeld alleen in Apple steekt.

Extra ETF beleggen tips

Binnen ETF’s kan je natuurlijk ook rekening houden met spreiding. Zo kan je kiezen uit een ETF die alleen uit crypto-gerelateerde bedrijven bestaat. Of een ETF waarin alleen techaandelen zijn opgenomen. Maar voor de spreiding zou het beter zijn om te kiezen voor een combinatie van verschillende ETF’s.

 

Trek je het breder, dan kun je ook andere financiële producten overwegen. Zo is vastgoed natuurlijk ook een oeroude belegging en bestaan er ook vastgoed-ETF’s.

 

Een andere interessantere manier om te beleggen in vastgoed, is door te beleggen in een vastgoedfonds. Hier is momenteel veel animo voor. Benieuwd hoe makkelijk dit kan? Lees dan: Beste vastgoedfondsen 2022.

.

Jesse
Al ruim twee jaar onderzoek en beschrijf ik de mogelijkheden van online geld verdienen. Ik geniet hier enorm van en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Beleggen (in de breedste zin van het woord) en e-commerce zijn mijn favoriete onderwerpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close