Bitcoin en belasting: Hoe zit het precies?

Bitcoin en belasting: Hoe zit het precies?

Elk jaar dienen we vóór 1 april onze belastingaangifte in, maar moeten we crypto ook niet opgeven bij de belasting, is een vraag die vaak wordt gesteld.

Misschien ben je zelf ook in het bezit van Bitcoin en andere crypto en is je vermogen flink gestegen na de recente koersstijgingen. Dan kan ik mij goed voorstellen dat je jezelf afvraagt of je over jouw Bitcoins belasting moet betalen. Sinds er meer interesse is in digitale valuta’s en het aantal beleggers groeit, komen er ook meer vragen als: Is Bitcoin belastingvrij? Of hoeveel BTW betaal je over crypto?

De situaties van mensen die Bitcoins bezitten verschillen natuurlijk wel. Of de situaties van invloed zijn op de hoogte van de belasting die je moet betalen, lees je hier. Ik bespreek een aantal voorbeelden van situaties waar de meeste vragen over komen. Eén van de voorbeelden die ik bepreek kan zomaar van toepassing zijn op jouw situatie. Zo weet je ook direct of en hoeveel belasting jij moet betalen.

De verschillende situaties

Het antwoord op de vraag of je over Bitcoin belasting moeten betalen, is zowel ja als nee. Net zoals geld op je spaarrekening en de waarde van je aandelenportfolio, worden ook digitale valuta gezien als vermogen. Je betaald sowieso belasting over 2020 wanneer jouw vermogen, plus de waarde van Bitcoin en andere crypto op 1 januari 2020, samen meer dan €30.864 bedroegen. Blijf je daaronder? Dan betaal je niks. De overheid heeft de grens voor het heffingsvrije vermogen voor 2021 verhoogt naar €50.000.

Hoeveel belasting je betaalt is weer afhankelijk van je totale vermogen. Tot €100.000 wordt er 0,54% belasting berekend. De waarde van Bitcoin en andere crypto valt in box 3 ( het inkomen wat is vergaard uit sparen en beleggen).

Zeven voorbeelden:

  1. Ben jij een particulier en in het bezit van Bitcoin of andere crypto?
  2. Een particulier en al langer in het bezit van crypto, maar nog nooit eerder aangifte gedaan.
  3. Wachtwoord kwijt/ wachtwoord was kwijt, maar is weer gevonden.
  4. Ben jij een scholier van 17 jaar of jonger die crypto heeft gekocht en woon je bij je ouders?
  5. Spaar je als ouder crypto voor je kinderen?
  6. Ben je iemand die crypto minet en hier ook in handelt?
  7. Heb jij van jouw werkgever loon ontvangen in de vorm van Bitcoin of andere crypto?

1) Particulier en in het bezit van Bitcoin of andere crypto?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat wanneer je crypto na 1 januari 00:00 koopt, je deze niet hoeft aan te geven voor datzelfde jaar. Voorbeeld: Je wilt over jouw Bitcoins en Ethereums belastingaangifte doen over 2020. De waarde van alle crypto die je vanaf 1 januari 2020 om 00:01 koopt, neem je pas mee in de aangifte over 2021.

In dit voorbeeld gaan we over één Bitcoin jouw belasting berekenen. Stel dat je op 31 december 2019 één Bitcoin in bezit had. De waarde van die ene Bitcoin bedroeg op dat moment zo’n €6100. Het heffingsvrije vermogen (het bedrag waar je dus geen belasting over betaald) voor 2020, lag op €30.864. Had je op 1 januari 2020 €25.000 aan spaargeld op je rekening? Dan kom je, wanneer je jouw spaargeld plus de waarde van de Bitcoin bij elkaar optelt op een totaal van €31.100. Je betaald dan belasting over die €236.

Hieronder zie je de post “overige bezittingen”. In de afbeelding zie je dat je virtuele betaalmiddelen zoals Bitcoin kan aanvinken. Vervolgens wordt er gevraagd of al het vermogen samen, meer is dan het heffingsvrije vermogen. Is dat het geval, dan vink je “ja” aan en kan je de waarde van jouw vermogen invullen. Bij het invullen van de waarde van jouw crypto geef je niet de hoeveelheid aan, maar altijd de waarde in euro.

Kom je niet boven het heffingsvrije vermogen, maar bezit je wel crypto? Dan vink je alsnog aan dat je crypto bezit. Ook al bezit je weinig crypto en is het misschien nu niet veel waard, dan is het toch aan te raden om het altijd aan te geven. Wat nu weinig waard is kan over vijf jaar ineens heel hard zijn gestegen.

screenshot belastingdienst box 3 overige bezittingen

2) Particulier en al langer in het bezit van crypto, maar nog nooit aangifte gedaan

Bitcoin belastingdienst

Er zijn genoeg voorbeelden van particulieren die al in 2016 of eerder Bitcoins hadden gekocht en deze nog nooit bij de belastingdienst hebben aangegeven. Hoe gaan zij dit aan de belastingdienst uitleggen? De Bitcoins die een particulier (laten we hem Roy noemen) in 2016 kocht, waren destijds zo’n €350 per stuk. De vijf die Roy in bezit heeft blijken nu een waarde te hebben van ongeveer €250.000. Wanneer Roy deze wilt verkopen en het geld laat storten op zijn bankrekening, zal de belastingdienst hier vroeg of laat vragen over gaan stellen.

Kortom, wat gaat de belastingdienst doen op het moment dat je alsnog aangeeft dat je “vergeten” bent om je crypto aan te geven? Vroeger was het nog zo dat wanneer je snel tot inkeer kwam en dus toch aangaf dat je een gedeelte van jouw vermogen niet had opgegeven, je hier zonder boete mee wegkwam.

Tegenwoordig kom je er zonder boete niet meer mee weg. Volgens de wet liggen de boetes tussen de 150% en maximaal 300%. De percentages worden berekend over het totaalbedrag wat je aan belasting hád moeten betalen. Naast dat je met terugwerkende kracht belasting gaat betalen over de jaren waarin je dit niet hebt gedaan, maar waarin dit wel moest, (stel dat dit €1000 is) kan er een maximale boete van €3000 bovenop komen. In totaal betaal je de belastingdienst dan €4000 terug.

Nu is het zo dat er in de meeste gevallen niet meer dan 150% wordt gerekend. Op het moment dat iemand vrijwillig en eerlijk bij de belastingdienst aanklopt, zal dit worden meegenomen in de bepaling van de uiteindelijke boete die wordt opgelegd. Wanneer je jezelf dus vrijwillig corrigeert en je dus zelf naar de belastingdienst stapt, dan wordt dat gezien als een straf verminderende omstandigheid.

Meldt je je vrijwillig bij de belastingdienst? Dan wordt er alsnog goed gekeken of er bij “het vergeten zijn”, opzet in het spel is. Kom je zelf met een duidelijke verklaring en berekening waarin je aangeeft wat je bent vergeten en welke gegevens je hád moeten invullen? Dan zal de belastingdienst dit zeker waarderen en ook wat milder zijn bij het opleggen van de boete. Dit in tegenstelling tot wanneer je je kop in het zand steekt.

3) Wachtwoorden kwijt en of later weer gevonden

Een ander scenario kan zijn dat iemand jaren geleden de private keys van zijn wallet is kwijtgeraakt en dus niet meer bij zijn digitale valuta kan. In dit scenario waarin iemand zijn wachtwoorden heeft verloren, geldt dat hetgeen waar je niet meer over kan beschikken, ook niet meer wordt beschouwd als vermogen en je daar dus ook geen aangifte over doet.

Vind je je wachtwoorden terug? Dan heb je op dat moment weer beschikking over je crypto en zal je alsnog belasting moeten betalen over de jaren waarin dit had gemoeten. Andersom geldt in principe ook. In de jaren waarin je aangifte deed was je in de veronderstelling dat je jouw private keys ergens veilig had opgeborgen. Als achteraf blijkt dat je jouw keys toch echt kwijt bent, ook al dacht je ze wel te hebben. Dan kan je dit aangeven en is de kans aannemelijk dat je de belasting die je hiervoor hebt betaald, terugkrijgt.

Bitcoin verkopen belasting

Probeer vooral niet om de belastingdienst te slim af te zijn. Wanneer er ineens grote bedragen op je rekening staan, komen ze hier vroeg of laat achter en heb jij wat uit te leggen. Heeft de belastingdienst iemand in het vizier omdat ze weten dat diegene heeft gerommeld met zijn aangifte? Besef dan dat deze persoon nu te laat is om sorry te zeggen, met als gevolg dat de belastingdienst nu wel met een forse straf zal komen.

4) Ben je een scholier van 17 jaar of jonger in het bezit van crypto en woon je bij je ouders?

Dit is een situatie die best vaak voorkomt. Het is heel belangrijk dat een scholier die thuis woont, de ouder(s) op de hoogte stelt wanneer de scholier in het bezit is van Bitcoin of andere crypto. Officieel tel je als ouder het vermogen van je kind op bij je eigen vermogen. Wanneer de ouders dus niet op de hoogte zijn van dat hun zoon of dochter crypto bezit. Kan dit betekenen dat de ouders een verkeerde aangifte doen zonder dat ze hier weet van hebben.

Voorkom dat wanneer je thuis woont en nog geen18 bent, je ouders in de problemen komen door dit hun te laten weten. Ouders kunnen zelf ook het gesprek met hun kinderen aangaan.

5) Als ouder crypto sparen voor je kinderen

Er zijn tegenwoordig mogelijkheden waarbij een ouder een rekening kan openen bij een exchange op naam van het kind. Het kan ook zijn dat de ouders op hun eigen rekening sparen voor het kind. Op het moment dat de ouders op hun eigen rekening sparen en zij dit overzetten naar een rekening op naam van het kind, krijg je te maken met belastingheffing.

Dit wordt dan gezien als een schenking aan je kind en daar betaal je belasting over. Er zit wel een grens aan het bedrag wat er jaarlijks belastingvrij mag worden geschonken. Voor 2021 geldt een belastingvrije schenking van €6604.

Wanneer je een rekening opent op naam van het kind, hoeft de rekening niet te worden omgezet en hoeft er dus geen belastingheffing over te worden betaald. Elke keer dat een ouder iets stort op de rekening van het kind, is en blijft wel een schenking. Zolang een ouder maar onder de het schenkingsbedrag van €6604 blijft, is de schenking belastingvrij. Je zult als ouder natuurlijk wel moeten aantonen dat dit kind ook daadwerkelijk bestaat.

6) Mine je zelf crypto of handel je hierin?

Omdat het minen van crypto enorm veel kosten met zich meebrengt, hoef je de opbrengsten niet aan te geven. Dit is wel het geval wanneer de opbrengsten hoger zijn dan de kosten. Je genereert weliswaar inkomsten uit overig werk en daar moet je belasting over betalen.

Het handelen in crypto, wat op dit moment razend populair is, wordt vergeleken met het handelen of beleggen in andere financiële producten zoals Forex en CFD’s. De opbrengst van het handelen zelf hoeft niet te worden opgegeven. Ergens zit hier natuurlijk wel een grijs gebied. Wanneer iemand fulltime in crypto gaat handelen en hier een fors inkomen mee verdient. Kan het zijn dat de belastingdienst aan deze persoon gaat vragen hoe hij aan zijn geld komt. Je begrijpt vast dat wanneer jij je baan opzegt en je met crypto-traden veel geld verdient, de belastingdienst dit ziet als werk.

7) Loon ontvangen in de vorm van bijvoorbeeld Bitcoin ?

Je hebt kunnen lezen dat wanneer je Bitcoin gaat kopen, je in veel gevallen ook belasting gaat betalen. Als het om hele kleine bedragen gaat is er niks aan de hand en hoef je waarschijnlijk geen belasting te betalen. Deze kleine bedragen kunnen in de toekomst natuurlijk wel veranderen in bedragen die zo groot zijn, dat jouw vermogen nu wel de heffingsvrije grens passeert.

Wanneer er is afgesproken dat jouw baas jou een deel loon zal uitbetalen in de vorm van Bitcoin of andere crypto, dan kan je dit zien als loon in natura. Op het moment dat jouw baas jou uitbetaald in crypto, dan moet de waarde worden genomen die de crypto op dat moment heeft. De waarde omgerekend naar euro neem je dan mee in je vermogen.

Meer weten over het investeren in Bitcoin of andere crypto? Elke week schrijf ik nieuwe artikelen. Benieuwd? Lees dan bijvoorbeeld, “Welke altcoins koop ik” of “Leren crypto-traden en beleggen“.

Heb je nog geen Bitcoin of andere crypto en ben je opzoek naar een goed platform? Zelf koop ik het merendeel van mijn crypto bij Bitvavo. Bitvavo is een bekende Nederlandse exchange met ruim 120 verschillende cryptomunten.

Bitvavo is ook nog eens de goedkoopste, over de eerste €1000 betaal je geen handelskosten. Wil je meer weten over Bitvavo? Ik heb hier ook een review over geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *