Veilig sparen met hoge rente

Spaarrekeningen vergelijken

Veilig sparen met hoge rente

Nederland is een echt spaarland, sterker nog: we sparen het meeste van heel Europa. We zetten graag geld opzij, uiteraard bij een bank waar we veilig kunnen sparen met een hoge rente.

Maar misschien ben je momenteel niet tevreden met de huidige rente die je krijgt en overweeg je om over te stappen.

Bij welke banken kan je dan veilig sparen met een hoge rente? Wel, dat is precies het vraagstuk dat we gaan beantwoorden. We zullen daarom de beste spaarrekeningen erbij pakken en vergelijken en ingaan op de voorwaarden.

Uiteraard behandelen we ook de bank met de hoogste spaarrente van Europa, welke momenteel 4,05% rente geeft! Kortom: interessante stof voor hen die veilig willen sparen, maar op zoek zijn naar een hogere rente. Voor degenen die geen zin hebben om verder te lezen…


Rentetarieven sparen

De marktrentes veranderen continu en ook al probeer ik dit soort gegevens zo goed mogelijk up to date te houden, het kan zijn dat op het moment dat je dit artikel – veilig sparen met hoge rente leest – de rente weer is gedaald of gestegen. Ik ga verder maar niet in op de vraag waarom de rente daalt of stijgt, maar inflatie speelt hierin een belangrijke rol.

Stijgt de inflatie? Dan zullen de marktrentes zoals de spaarrente ook stijgen, op het moment van schrijven is dat ook het geval. Andersom geldt dit ook. Bij een lage of dalende inflatie zien we vaak lage marktrentes. Ga maar na, in 2021 hadden we te maken met nul rente en zelfs een tijdje negatieve rente.

Nu de spaarrente momenteel stijgt is het daarom slim om spaarrekeningen te vergelijken. Zo verschilt de hoogste spaarrekening van Nederland aanzienlijk met de hoogste spaarrekening van Europa.

Update 15-7-2023: volgens de actuele rentestanden is de hoogste rente op deposito sparen 4,30%. Deze rente ontvang je bij de Renault Bank.


Deposito sparen of spaarrekening?

Bij sparen heb je altijd twee mogelijkheden: deposito sparen of sparen op een “gewone spaarrekening“. Voor degenen die het verschil niet kennen, een korte uitleg:

Deposito sparen

Bij deposito sparen leg je (vaak eenmaal) een bedrag in voor een bepaalde looptijd. Op een depositospaarrekening ontvang je vergeleken met een gewone spaarrekening een hogere rente. Wil je sparen met de hoogste rente, dan moet je dus kiezen voor dit type rekening. Wel zitten er een aantal voorwaarden aan vast, daarover zo meer.

Gewone spaarrekening

De meeste mensen sparen op een spaarrekening, de rekening waar je ook betalingen mee doet. Het is een flexibelere rekening, maar de rente die je ontvangt is ook een stukje lager. Zo is de hoogste spaarrente van Nederland bij grootbanken momenteel nou niet bepaald een cijfer om opgewonden van te raken.

Volgens de rentetarieven van de Rabobank en de SNS, krijgen spaarders vanaf juni 2023 1% rente. Maar omdat de spaarrentes per bank verschillen, gaan we de spaarrentes van banken vergelijken. Hieronder eerst nog even een overzicht van de verschillen tussen deposito sparen en de spaarrekening.

Spaarrekeningen vergelijkenDeposito sparenSpaarrekening
RenteVast, maar wel veel hoger
vergeleken met een spaarrekening
Variabel, vaak een stuk lager dan
op een spaardeposito
LooptijdVast, het termijn kan je zelf bepalen
(meestal tussen 1 en 20 jaar)
Geen looptijd
Minimale storting€500€1
BijstortenNeeJa
Tussentijds opnemenNee, of anders met boeteJa
DepositogarantiestelselJa, tot €100.000Ja, tot €100.000
KostenNeeNee

Waarom bieden buitenlandse banken überhaupt hogere spaarrentes?

 

Volgens een woordvoerder van de Raisin Bank heeft dat te maken met het feit dat de Nederlandse spaarmarkt momenteel verzadigd is. Bovendien is er op dit moment veel vraag naar (Nederlands) spaargeld en zijn deze banken bereid om meer rente te bieden.

Veilig sparen met een hoge rente

Na het Icesave debacle in 2008 zijn Nederlanders voorzichtiger geworden als het gaat om sparen in het buitenland. In dat jaar ging de IJslandse bank namelijk failliet en konden veel spaarders fluiten naar hun geld. Destijds kreeg je bij de IJslandse bank een ruime procent meer dan bij een Nederlandse bank. Niet gek dus dat je als spaarder daar je geld parkeerde.

Maar nadat de bank ineenstorten vroegen veel spaarders zich af of sparen bij een buitenlandse bank wel zo veilig was.

Nu, 15 jaar later, is er gelukkig veel veranderd. In de EU kun je veilig sparen met een hoge rente omdat alle banken in alle EU-landen een gelijkwaardige beschermingen bieden aan klanten. We hebben het hier over het depositogarantiestelsel waarbij jouw geld als spaarder is beschermd tot €100.000.

Saillant detail: uiteindelijk is de Nederlandse staat de spaarders tegemoet gekomen en heeft alle tegoeden vergoedt, althans tot een bedrag van €100.000.


Depositorekeningen/spaarrekeningen vergelijken

Raisin Bank

Je kan bank rentes vergelijken, maar wil je alleen sparen met de hoogste rente, dan kom je dus uit bij een bank in het buitenland. Dit kan via de Raisin Bank, hét spaarplatform waarbij je gemakkelijk met één account kan sparen bij meerdere banken in Europa.

De hoogste spaarrente van Europa vind je momenteel bij de Haitong Bank (4,05%), waar ik zo op terug kom.

Spaar je liever niet via een buitenlandse bank, dan je ben wellicht benieuwd naar de hoogste spaarrente in Nederland? De hoogste rente op een spaarrekening in Nederland is te verkrijgen via bunq, momenteel krijg je 2,46% rente. Dit is een stukje lager dan bij een Europese bank, maar wel een procent meer, vergeleken met bijvoorbeeld de rentetarieven van de Rabobank.

Via de Raisin Bank en Bunq kun je veilig sparen met een hoge rente. Wil je alle ins en outs over de Raisin Bank te weten komen? Lees dan ook dit artikel: Raisin Bank review >>.


Hoogste spaarrente Europa

We zullen nu een aantal banken vergelijken waarbij we de twee typen rekeningen bespreken, namelijk: de deposito sparen rekening en de gewone spaarrekening.

Deposito sparen

 1. Haitong Bank
 2. LHV Bank
 3. Klarna

   1. Haitong Bank

   Zoals gezegd vind je de hoogste spaarrente van Europa bij de Haitong Bank. De Haitong Bank is een toonaangevende investeringsbank uit China met een bankvergunning in Portugal. Op het moment van schrijven ontvang je bij deze bank een rente van 4,05%.

   Het gaat in dit geval om deposito sparen, een rekening waarbij je je spaargeld (of een deel) voor een bepaalde termijn vastzet. De hoogste rente bij deposito sparen vind je dus bij de Haitong Bank.

   Maar wat zijn precies de voorwaarden en kenmerken van deze depositospaarrekening? We zetten de belangrijkste punten even op een rijtje.

   • Hoogste spaarrente Europa

   • Hoogste rente deposito sparen

   • Een vaste rente van 4,05% per jaar

   • Keuze uit een looptijd van 3 maanden t/m 3 jaar

   • Makkelijk online te verlengen

   • Geheel gratis, geen verborgen kosten

   • Eenvoudig online aan te vragen via de Raisin Bank

   • Depositogarantiestelsel

   • Minimale storting €10.000


   2. LHV Bank

   Nu is de minimale inleg vrij fors zoals je ziet, maar dat is niet bij elke bank het geval. Als we de spaarrente bij banken vergelijken, dan krijg je een iets lagere rente bij de LHV Bank vergeleken met de Haitong Bank, maar de inleg is slechts €500. De LHV Bank is een bank uit Estland en de vierde grootste bank van dat land. De afkorting staat voor Löhmus, Haavel & Viisemann.

   Het type rekening is ook deposito sparen, maar het voordeel, vergeleken met de Haitong Bank, is dat er voor de LHV Bank geen bronbelasting hoeft worden betaald. Wanneer je rente of bijvoorbeeld dividend ontvangt uit een ander land, dan betaal je daar belasting over, dat heet bronbelasting.

   Alleen nu is het zo dat niet voor elk land de bronbelasting geldt. De LHV Bank is daar een voorbeeld van, maar ook banken uit de landen Duitsland, Frankrijk, Zweden en Italië rekenen geen bronbelasting. Wil je dubbele belasting ontlopen? Dan is het het makkelijkst om banken te vergelijken uit deze landen.

   Belangrijk: kies je voor een bank waar bronbelasting van toepassing is, dan kun je als Nederlander vaak alsnog vermindering of vrijstelling aanvragen.

    

   De Nederlandse overheid heeft belastingverdragen gesloten met verschillende EU-landen waardoor spaarders in aanmerking komen voor vrijstelling en op deze manier dubbele belasting ontlopen.

   Hoe dat precies in z’n werk gaat lees je hieronder.

   Lees: teruggaaf of vrijstelling van buitenlandse bronbelasting >>

   Wil je deposito sparen met de hoogste rente, maar een niet al te groot bedrag inleggen? Dan is de LHV Bank wellicht een goede optie. We zetten de kenmerken en voorwaarden van deze bank op een rij.

   • Vaste rente van 3,85% per jaar

   • Looptijd 1 jaar

   • De rekening deposito sparen kan je gemakkelijk online verlengen

   • Geheel gratis, geen verborgen kosten

   • Depositogarantiestelsel

   • Geen bronbelasting

   • Minimale storting €500


   3. Klarna

   In totaal biedt Raisin in Nederland ruim 130 aantrekkelijke deposito- en spaarrekeningen aan van 24 verschillende banken. Via de Raisin Bank kan je dus veilig sparen met hoge rente, bij meerdere banken tegelijk. Nu zal ik niet alle 24 banken vergelijken, maar pikken we er gewoon een aantal uit waarbij je met een gerust hart kan sparen.

   Zo kan je ook deposito sparen met een hoge rente bij de Klarna Bank. Deze naam is wellicht wat bekender vergeleken met De LHV Bank en de Haitong Bank. Klarna is niet alleen een bank, maar levert ook online financiële diensten (voornamelijk betalingen) voor ruim 400.000 webshops wereldwijd,

   Het voordeel van de Klarna Bank is dat je geen bronbelasting hoeft te betalen en slechts €500 hoeft in te leggen. Als we de verschillende spaarrekeningen vergelijken via de Raisin Bank, dan zien we dat bij veel banken er een minimale inleg is van €5.000 of €10.000, bij sommige zelfs €20.000.

   De belangrijkste punten met betrekking tot de Klarna Bank.

   • Deposito sparen

   • Vaste rente van 3,24% per jaar

   • Looptijd 1 jaar

   • Makkelijk online verlengen

   • Geheel gratis, geen verborgen kosten

   • Depositogarantie

   • Minimale storting €500


   Spaarrekeningen vergelijken

   1. Renault Bank
   2. Nordax Bank
   3. Inbank

   1. Renault Bank

   Wil je veilig sparen met hoge rente en altijd bij je geld kunnen? Dan kun je het beste kiezen voor een gewone spaarrekening. Bij deposito sparen staat je geld voor de gekozen looptijd vast en kan je in principe niet bij je geld.

   Kies je voor de Renault Bank, dan kan je ten alle tijden bij je geld waardoor je meer flexibiliteit en zekerheid hebt. De Renault Bank is een grote en bekende bank in Frankrijk en gespecialiseerd in autofinancieringen en diensten voor klanten en dealernetwerken.

   De hoogste spaarrente van Europa, als het gaat om de gewone spaarrekening, vind je bij de Renault Bank. We sommen de belangrijkste kenmerken van de Renault Bank op.

   • Beste spaarrekening met hoogste rente

   • Renault Bank rente: 2,30% per jaar (variabel)

   • Rente-op-rente

   • Geen kosten

   • Geen bronbelasting

   • Depositogarantie

   • Minimale storting €1


   2. Nordax Bank

   Als we de spaarrente van banken vergelijken, dan komt de Zweedse Nordax Bank op plek twee. Op dit moment krijg je bij deze bank een rente van 2,27% en ontvang je bij de Nordax Bank dus één van de hoogste spaarrentes van Europa.

   De Nordax Bank is onderdeel van Nordic Capital fund VIII en de Nasdaq Helsinki en heeft ruim 300.000 particuliere klanten in de Scandinavische landen, maar ook in Duitsland en Nederland.

   Zowel de Nordax Bank als de Klarna Bank hebben beide een trippel A status. Elk land in de EU heeft een kredietstatus waarbij de hoogste rating een trippel A is en de laagste een D. Ook Nederland heeft een trippel A status. Wil je meer weten over deze rating en waarvoor de beoordeling wordt gebruikt? Lees uitleg trippel A status >>.

   Wil je veilig sparen met hoge rente in combinatie met een flexibele rekening? Dan is de Nordax Bank een uitstekende keuze. Voor het overzicht zetten we de belangrijkste eigenschappen op een rij.

   • Hoogste spaarrentes Europa

   • Rente van 2,27% (variabel)

   • Rent-op-rente

   • Geen kosten

   • Geen Bronbelasting

   • Depositogarantie

   • Minimale inleg €1


   3. Inbank

   Ook bij de Inbank kan je veilig sparen met een hoge rente. De Inbank heeft pas sinds 2015 een bankvergunning en is de jongste en snelst groeiende financiële instelling van Letland.

   Bij de Inbank kan je naast het openen van een gewone spaarrekening ook deposito sparen, dus wil je een zo’n hoog mogelijke rente en vind je het niet erg om je geld voor langere tijd vast te zetten, dan kun je het beste kiezen uit de Inbank, Haitong Bank, Klarna of de LHV Bank. Via de Inbank kan je deposito sparen tegen een rente van 3,60% (vast 1 jaar)

   Voor het openen van een gewone spaarrekening zijn er nagenoeg geen voorwaarden, ja een minimale storting van €1. Voor de volledigheid zetten we ook de kenmerken van deze bank even onder elkaar.

   • Hoogte spaarrentes Europa

   • Rente van 2,16% (variabel)

   • Rente-op-rente

   • Geen kosten

   • Geen bronbelasting

   • Depositogarantie

   • Minimale inleg €1


   Hoogste spaarrente Nederland

   Ben je nog niet overtuigd van sparen in het buitenland, dan kan je zoals eerder vermeldt ook sparen bij de Nederlandse bunq bank. Bij bunq ligt de rente momenteel op 2,46% en ontvang je daarmee de hoogste rente op een spaarrekening in Nederland.

   Je kan bij bunq dus niet deposito sparen, maar alleen sparen op een gewone rekening. Dit betekent dat je onbeperkt geld kan storten op deze rekening en tweemaal per maand een bedrag naar keuze kan opnemen.

   De Nederlandse bunq bank is volledig online en probeert zich te onderscheiden van andere banken door middel van een moderne, snelle en flitsende app. Je kan uit vier verschillende abonnementen kiezen, waarbij je met “Easy Savings” een gratis spaarrekening kan openen.

   Wil je meer weten over bunq en over de abonnementen?

   Op zoek naar de hoogste spaarrente in Nederland?

   Ontdek dan direct de bunq bank (2,46%)

   Bezoek bunq

   Spaarrente verwachting

   Nu de spaarrente momenteel stijgt is het zeker slim om spaarrekeningen te vergelijken, alleen wat is precies de verwachting voor 2024 en 2025? Gaan de spaarrentes verder stijgen of niet? In de alinea “rentetarieven sparen“, helemaal aan het begin, riep ik al even dat ik het onderwerp zou laten voor wat het is, maar dat een stijging of daling van de rente wel te maken heeft met inflatie.

   Maar nu ik zelf begin over spaarrente verwachting, moet ik wel het één en ander uitleggen. In het kort kunnen we zeggen dat wereldwijd centrale banken proberen de inflatie te beteugelen. De ECB en uiteraard ook de FED in Amerika doen dit door de beleidsrente aan te passen. De rentes gaan omhoog, al met al betekent dit dat geld lenen duurder wordt en sparen aantrekkelijker.

   De rente die je als spaarder ontvangt hangt dus grotendeels samen met het beleid van centrale banken, in ons geval de Europese Centrale Bank. De spaarrente verwachting is in die zin hoog omdat experts veronderstellen dat de inflatie nog heel lang hoog blijft. De enige manier voor centrale banken om de inflatie omlaag te brengen is door de rente hoog te houden of zelfs te verhogen. Het lijkt er dus op dat spaarrentes voorlopig hoog blijven.


   Alternatief voor sparen

   Krijg je een paar procent over je spaargeld, dan is het altijd interessant om spaarrekeningen te vergelijken. De bank met de hoogste spaarrente van Europa geeft momenteel al 4,30% en de verwachting is dat de rente voorlopig nog verder gaat stijgen.

   Maar misschien heb je ook wel eens nagedacht over beleggen, wat een goed alternatief voor sparen is. Althans, als je iemand bent die op zoek is naar een hoger rendement. Een beetje risico moet je natuurlijk wel durven nemen, maar er bestaan in principe relatief veilige beleggingen die een hoog rendement bieden.

   Neem bijvoorbeeld vastgoedfondsen. Via vastgoedfondsen investeer je indirect in vastgoed. Soms koop je een aandeel of participeer je in een bepaald project en ontvang je daar een goed rendement voor. In het artikel Beste vastgoedfondsen bespreek ik 3 betrouwbare vastgoedfondsen met een hoog rendement!

   Jesse
   Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *