Goedkoop of zelfs gratis beleggen? 5 tips!

Goedkoop of zelfs gratis beleggen

Of het nu economisch mindere tijden zijn of niet, goedkoop of zelfs gratis beleggen is altijd slim. Wanneer je wat meer op de centen moet letten, dan kan je op verschillende vlakken bezuinigen. Zo zijn veel mensen bijvoorbeeld oververzekerd en kunnen we hier en daar best slimmere keuzes maken.

In het geval van beleggen zeker. Vaak worden er namelijk onnodig hoge kosten gemaakt omdat men met teveel risico handelt. Daarnaast rekenen sommige platformen hoge kosten en dat is zonde want je kan wel degelijk goedkoop of zelfs gratis beleggen!

Of je nu wilt starten met beleggen of al een portfolio hebt opgebouwd, in beide gevallen kan het zijn dat je mijn tips voor het eerst hoort. Ik zou zeggen lees de tips door, dan weet jij in ieder geval hoe je goedkoop of zelfs gratis kunt beleggen. Ik zal een aantal tips bespreken die ik zelf ook toepas en laten zien wat beleggen zonder kosten je kan opleveren.

Wat bedoelen we met goedkoop of gratis beleggen?

Gratis beleggen, beleggen zonder kosten, dat klinkt allemaal leuk maar wat houdt dit nu precies in? Wel, laten we één ding vooropstellen: wanneer je gaat beleggen dan leg je een bepaald bedrag in en kost dat dus altijd geld. Alleen tijdens het beleggen kan je tegen allerlei kosten aanlopen. Met goedkoop of gratis beleggen bedoel ik dus dat je gaat beleggen met zo weinig mogelijk kosten.

Als je je niet bewust bent van de kosten, dan merk je dat uiteraard in je rendement. Naast de gebruikelijke transactiekosten, kan je ook te maken krijgen met valutakosten (omwisselkosten), vaste gebruikskosten en kosten voor het overboeken. En dan heb ik alle soorten kosten nog niet eens genoemd. Je begrijpt dat al deze kosten niet bijdragen aan een goed rendement.

Wat kun je dus wel doen om zonder of met zo min mogelijk kosten te beleggen?

Goedkoop indexbeleggen

In de beleggingswereld wordt er altijd gesproken over passief en actief beleggen. Bij passief beleggen doe je geen poging om de markt te verslaan, maar volg je een index. Bij actief beleggen daarentegen probeer je dus wél de markt te verslaan. Hierin kun je onderscheidt maken tussen zelf beleggen of laten beleggen. Indexbeleggen behoort tot de passieve vorm.

Als we het hebben over indexbeleggen dan spreken we altijd over het volgen van een onderliggende markt. Een voorbeeld van een index is de AEX, bestaande uit 25 verschillende aandelen. Maar een index kan bijvoorbeeld ook alleen bestaan uit vastgoedaandelen of puur crypto gerelateerd zijn. Een financieel product dat een index volgt, wordt een indexfonds of beleggingsfonds genoemd. Een andere benaming is een index tracker of ETF (Exchange Traded Fund).

In principe lijken de financiële producten erg op elkaar, maar zitten er ook verschillen tussen. Zo volgen een indexfonds en ETF altijd een onderliggende markt, alleen is een ETF makkelijker te verhandelen. Een beleggingsfonds kan ook een index volgen, maar wordt meestal actief beheert. Een team van specialisten stelt dan zelf een fonds samen met producten waarvan zij denken daarmee de markt te kunnen verslaan. Dit maakt een beleggingsfonds qua kosten duurder dan bijvoorbeeld een ETF.

Zonder kosten beleggen met DEGIRO

Zonder kosten beleggen met DEGIRO

Hoeveel rendement je uiteindelijk maakt hangt af van veel factoren. Eén van de belangrijkste factoren zijn dus de kosten. Het is algemeen bekend dat DEGIRO lage kosten heeft, maar dit betekent niet dat DEGIRO in elke situatie als goedkoopste uit de bus komt. De meer ervaren belegger die actief handelt en dus vaker transacties verricht, maakt vergeleken met een passieve belegger veel meer kosten.

Maar omdat dit artikel gaat over goedkoop of zelf gratis beleggen, richten wij ons vooral hierop. Bij DEGIRO kan je absoluut goedkoop zelf beleggen. Een account aanmaken is gratis en wanneer je in aandelen of ETF’s gaat beleggen, dan hoef je je geen zorgen te maken over torenhoge kosten. Normaal gesproken rekent een broker sowieso transactiekosten én handlingskosten (een mix van externe kosten).

Dit is het ook het geval bij DEGIRO, alleen bieden zij ook producten aan waarbij deze kosten niet worden meegerekend. Zo kan je bij DEGIRO Amerikaanse aandelen kopen zonder transactiekosten. Ondanks dat je geen transactiekosten betaalt, betaal je wel €1 voor handlingskosten. Wil je echt gratis beleggen, dan moet je eens kijken naar DEGIRO kernselectie. De kernselectie van DEGIRO is met recht het paradepaardje.

DEGIRO kernselectie (ETF)

DEGIRO’s ETF kernselectie is een selectie van ETF’s die je zonder transactiekosten kunt aankopen. Bij elkaar bestaat de ETF kernselectie van DEGIRO uit een kleine 200 ETF’s. Door te beleggen in Exchange Traded Funds zorg je altijd voor een goede spreiding. Het mooie aan DEGIRO’s kernselectie is dus ook dat je best veel keus hebt.

De gratis kernselectie van DEGIRO is een enorm pluspunt, maar het betekent niet dat je onbeperkt “gratis” ETF’s kunt kopen. De regel is namelijk dat je eenmaal per maand een ETF uit de kernselectie mag kopen of verkopen. Doe je een tweede transactie in dezelfde maand en is de transactie in dezelfde richting (d.w.z. een kooporder of verkooporder), dan is deze transactie ook gratis. Het moet dan wel om een order gaan van minimaal duizend euro.

Een aantal ETF’s uit DEGIRO kernselectie:

DEGIRO kosten

Graag vertel ik nog wat meer over de kosten bij DEGIRO voor het beleggen. Er zijn namelijk nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. DEGIRO heeft een uitgebreid pdf-bestand waarin alle kosten staan beschreven. Deze pdf kan je hier lezen. Het is namelijk zo dat je in allerlei producten kunt beleggen en op verschillende beurzen terecht kunt. Alles heeft zo zijn prijs. Het verdienmodel van DEGIRO zit hem dus ook voor een groot deel in de inkomsten uit al deze transacties.

Maar wanneer je voornamelijk richt op aandelen en ETF’s, dan kun je wel degelijk goedkoop beleggen. Maar stel dat je een klein bedrag per maand wil beleggen en niet zoveel kennis hebt, dan zou ik puur en alleen beleggen in ETF’s. Met één of twee aandelen heb je nauwelijks spreiding. Met een ETF daarentegen, zoals de S&P 500, beleg je met één transactie in 500 bedrijven tegelijk.

Wanneer je bij DEGIRO, ETF’s uit de kernselectie kiest én gratis wilt beleggen, dan moet je kiezen voor de Nederlandse beurs, de Euronext in Amsterdam. Je kan dus alleen zonder kosten beleggen bij DEGIRO wanneer je ETF’s uit de kernselectie kiest én worden verhandeld op de Euronext. Van die kleine 200 ETF’s worden er ongeveer 60 verhandeld op de Nederlandse beurs. Bij DEGIRO betaal je €2,50 per beurs per jaar.

Gratis beleggen tips

Gratis beleggen tips

Zoals ik al eerder noemde hangt het rendement af van meerdere factoren. Want ook al kies je een voordelige broker en beleg je op een gunstig moment, de keuze van een ETF bepaalt of je winst of verlies maakt. Het gaat er dus om dat je belegt in de beste producten en die passen bij jouw doel.

Nu zijn er ontzettend veel ETF’s waar je in kunt beleggen. In het artikel de Beste ETF’s voor 2022, heb ik vijf goede ETF’s beschreven. Zoek je daarom goede ETF’s met een uitstekend trackrecord, dan raad ik je aan om dit artikel te lezen.

Een ander groot voordeel aan ETF’s is dat je kunt beleggen met weinig geld. Zo kan je bijvoorbeeld al vanaf een paar tientjes in een vastgoed-ETF beleggen, de vastgoed-ETF die ik bedoel staat ook beschreven in hetzelfde artikel.

Vind je vastgoed interessant, dan kan je ook beleggen in vastgoedfondsen. Vergeleken met een vastgoed-ETF heb je met een vastgoedfonds directe blootstelling. De bedrijven investeren volop in fysiek vastgoed. Jij kan dan deelnemen in een fonds en met dat geld kunnen bedrijven opnieuw vastgoed kopen. De rendementen op vastgoedfondsen zijn goed en zij keren jaarlijks een vast dividend uit. Wil je meer informatie over de beste vastgoedfondsen?

eToro demo-account – gratis beleggen oefenen

Naast DEGIRO is ook eToro een bekende broker. DEGIRO is voornamelijk bekend in Europa, eToro daarentegen is wereldberoemd. Het platform van eToro wordt gebruikt door miljoenen klanten in ruim 140 landen. Het platform is uitermate geschikt voor zowel beginnende beleggers als voor ervaren traders.

Ook bij eToro kan je gratis beleggen. Aandelen kan je namelijk commissievrij kopen, dit geldt overigens voor alle aandelen. Naast aandelen biedt eToro een hoop andere financiële producten aan. Dit is één van de redenen waarom beleggers graag voor eToro kiezen. Naast het ruime aanbod heb je ook beschikking over handige tools. Deze tools zijn onmisbaar voor ervaren traders.

Er is één manier om te beleggen zonder risico en dat is door te oefenen op een eToro demo-account. Dit is echt een pluspunt. Natuurlijk wil je uiteindelijk met echt geld beleggen, maar het helpt je om zonder risico’s een beetje ervaring op te doen. Je kan vrijblijvend een account aanmaken en oefenen met $100.000. Zo kan je ontdekken hoe het platform werkt en kun je leren hoe je met verschillende functie kunt traden. Wil je ook gratis beleggen oefenen? Oefen dan met een eToro demo-account.

Wil je beleggen bij eToro?

Beleg ook op één van de grootste handelsplatformen ter wereld! Aandelen altijd commissievrij beleggen!

Let op, je vermogen loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

OPEN GRATIS EEN REKENING!

Wil je meer weten over het platform van eToro, lees dan eToro review & eraringen.

Geld uitlenen met rente

P2p lenen of peer-to-peer lenen is een manier om geld mee te verdienen. Via een p2p-platform kun je geld uitlenen tegen rente. Tegenwoordig kunnen bedrijven of particulieren ook geld lenen buiten een bank om. Een partij die jouw een lening verstrekt, maar geen bank is, wordt een alternatieve financiering genoemd. Het geld waarmee de lening wordt verstrekt is afkomstig van investeerders.

Er komt dus geen bank aan te pas want een kredietverstrekker financiert een lening dus met geld van investeerders. Een belegger die investeert in leningen leent dus geld uit en in ruil daarvoor ontvangt de investeerder een vaste rente. Peer-to-peer lenen is een mooi voorbeeld van beleggen zonder kosten. Je legt enkel een bepaald bedrag in voor een vaste looptijd. Ondertussen ontvang je maandelijks een vaste rente en na afloop krijg je je investering terug.

Investeren in leningen is eigenlijk ook een vorm van beleggen. Je koopt dan wel geen financieel product, maar met het uitlenen ontvang je ook rendement, net zoals bij het beleggen in ETF’s. Peer-to-peer lenen kun je zien als een manier van goedkoop of zelfs gratis beleggen, je hebt namelijk geen kosten wanneer je geld uitleent. Wil je meer weten over de mogelijkheden en de rendementen van geld verdienen met uitlenen?

Beleggen voor je pensioen

Goedkoop of zelfs gratis beleggen

De laatste tip, als het gaat om goedkoop of gratis beleggen, heeft te maken met pensioen. Je kan namelijk ook beleggen voor je pensioen. Beleggen voor je pensioen kan in principe op twee manieren. Dit kun je doen door een beleggingsrekening te openen bij bijvoorbeeld DEGIRO of eToro. Je belegt op die rekening een zo’n groot mogelijk bedrag bij elkaar en gebruikt dat geld voor later.

De andere optie is dat je een speciale pensioenrekening opent. Zo’n pensioenrekening kan je openen bij DEGIRO en eToro, maar bijvoorbeeld ook bij een gespecialiseerde partij als Brand New Day. Brand New Day is een Nederlandse pensioenbank en beheert ruim 4 miljard euro voor ruim 200.000 klanten. Het grote voordeel van een pensioenbeleggingsrekening is het belastingvoordeel.

Een deel wat je op je pensioenrekening stort, krijg je namelijk terug van de belasting. Alleen kun je niet onbeperkt geld storten op een pensioenrekening. Het bedrag wat je maximaal mag storten wordt jaarruimte of pensioengat genoemd. Hoeveel de jaarruimte is hangt af van het inkomen. Maar stel dat je €30.000 bruto per jaar verdient, dan zal jouw jaarruimte ongeveer €2.200 zijn. Dit is dus het bedrag wat je in dat jaar op je pensioenrekening mag storten. Tijdens de belastingaangifte krijg je dan tussen de 37,10% en 49,5% van je inleg terug!

Goedkoop beleggen via Brand New Day?

Kies dan voor beleggen voor je pensioen op een pensioenspaarrekening en profiteer van belastingvoordeel!

BEZOEK BRAND NEW DAY
Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *