Aandelen Apple kopen – wel of niet?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
Aandelen Apple advies

Het op één na grootste bedrijf ter wereld, genaamd Apple, rijgt de recordkwartaalcijfers aaneen. Het jaar 2020 was voor Apple ook al niet slecht, maar 2021 overtreft tot nu alle verwachtingen. Zo’n bedrijf van dit formaat is natuurlijk altijd interessant voor (nieuwe) beleggers.

Overweeg je ook om Apple aandelen te kopen? Bij het bepalen of het verstandig is om aandelen van Apple te kopen, kan het je helpen wanneer je wat meer informatie over het bedrijf weet in te winnen. Apple doet het als bedrijf momenteel uitstekend, maar ligt het ook voor de hand dat zij in de toekomst op deze manier blijven groeien? Wanneer je het bedrijf een beetje doorspit, kom je een hoop te weten.

De uitkomsten kunnen bepalend zijn voor de keuze om wel of niet te investeren in Apple aandelen. Ik heb het bedrijf vanuit verschillende hoeken bekeken en de uitkomsten hieronder beschreven. Beoordeel zelf, aan de hand van de informatie, of je Apple aandelen wilt kopen. Zoek je daarnaast ook nog een veilig en betrouwbaar platform om te beleggen?

Neem dan eens kijkje bij DEGIRO of eToro. Op deze twee platformen kan je veilig en voordelig aandelen van Apple kopen. eToro is het grootste sociale handelsplatform ter wereld. Liever beleggen bij een Nederlandse broker? Bekijk dan DEGIRO dat bekend staat om z’n lage tarieven.

Inhoudsopgave

Over apple

Tja, op de vraag, wie of wat Apple is en wat zij precies doen, behoeft geen verdere uitleg gegeven te worden. Met meer dan één miljard actieve iPhones wereldwijd, betekent dit dat één op de zeven mensen een iPhone bezit. Tel daar al die andere producten van Apple, zoals iMacs, iPads en MacBooks nog eens bij op, dan besef je hoe groot het marktaandeel van Apple is. Kortom, er zullen weinig mensen zijn die Apple niet kennen.

Terwijl de iPhone 11 momenteel het meest verkochte model is, ontstond er in 2010 met de iPhone 4 al een brede interesse in het merk. Het kenmerkende aan de producten van Apple zijn de stijlvolle en strakke designs. Maar Apple heeft niet alleen z’n uiterlijk mee, het staat ook vooral bekend om z’n uitstekende kwaliteit. De producten hebben ook veel functies en de verschillende apparaten verbinden gemakkelijk met elkaar.

Door de jaren heen is het merk steeds sterker geworden en zweren sommige mensen nooit meer een ander merk te zullen nemen. De groei van het bedrijf heeft door de jaren heen natuurlijk ook een positieve invloed gehad op de koers van het aandeel Apple zelf.

Aandelen Apple koers

Met de introductie van de iPhone 4 in 2010, stond het aandeel Apple op ongeveer 10 dollar. Maar wat kost een aandeel van Apple vandaag de dag? Momenteel wordt een aandeel Apple verhandeld voor ongeveer 146 dollar. Terwijl eind maart 2020 de aandelen Apple koers nog een flinke deuk opliep, werd dat jaar toch goed afgesloten. Waar de prijs van een aandeel Apple in januari 2020 nog op 75 dollar lag, betaalde je hier in december van datzelfde jaar al ruim 130 dollar voor.

De aandelen Apple koers verwachting voor eind 2021 en daarna, ligt volgens analisten een stuk hoger. De verwachting is dat tegen het einde van het jaar een aandeel Apple rond de 200 dollar waard is. Natuurlijk blijven dit voorspellingen, maar er zitten wel degelijk een aantal veranderingen aan te komen die van positieve invloed kunnen zijn op de koers. Zo komen de iPhone 13 en de MacBook Pro dit jaar nog uit en komt er een nieuw besturingssysteem voor een aantal Apple producten, zoals de Apple Watch, Apple TV en iPad.

Waarom Apple aandelen kopen

Kijk je wat meer naar de lange termijn, dan wil je ook weten of Apple het in de toekomst goed blijft doen. En ook dit blijft speculeren of hopen op. Toch zou het onlogisch zijn wanneer ineens een groot deel van de mensen die Apple producten gebruikt, besluit om in de toekomst geen producten meer te kopen. Vernieuwende producten is waar het om draait. Een consument wil graag een nieuw product of een betere opvolger. Dit geldt overigens niet alleen voor Apple.

De lancering van een nieuw product kan de koers van een aandeel omhoog stuwen. Dit jaar nog, dus op korte termijn, gaat er nog zo’n gebeurtenis plaatsvinden zoals ik in de vorige alinea al noemde. Het advies bij het kopen van aandelen van Apple, is om de aandelen niet te kopen tijdens of vlak na de lancering van een nieuw product. Vaak schiet de koers van het aandeel dan omhoog.

Even tussendoor: Veel beleggers verliezen geld omdat ze de verkeerde aandelen kopen of aandelen op ongelukkige momenten kopen of verkopen. Via deze gratis handleiding leer je om in een paar minuten 30 winstgevende aandelen te selecteren en leer je wanneer je deze het beste weer kunt verkopen.

Apple car

Apple aandelen koers

Een vernieuwend product waar Apple mee op de markt wil komen is de Apple Car. Apple is overigens niet het enige bedrijf wat aan een zelfstandig rijdende auto werkt. Grote merken als BMW en Audi werken ook aan iets soortgelijks.

Maar voorlopig wordt er voornamelijk naar Tesla gewezen als het gaat om zelfrijdende auto’s. Zowel Tesla als Apple werken beiden al jaren aan zo’n auto. Een ander bedrijf dat zelfs al sinds 2009 aan een zelfrijdende auto werkt, is Google Driverless Car (Waymo). Zij kwamen als eerste met een auto die volledig autonoom op de openbare weg reed.

Toch is het punt waarbij een auto zelfstandig rijdt, voorlopig nog niet bereikt. Er is genoeg ontwikkeling, alleen is er duidelijk ook sprake van veel vertraging. Teslabaas Elon Musk beloofde al dat er in 2020 één miljoen geheel zelfstandige auto’s zouden rond rijden. Een auto in de praktijk geheel zelfstandig laten rijden, blijkt toch moeilijker te zijn dan werd gedacht. Elon Musk geeft dit zelf ook toe. De afgelopen jaren zijn er met Tesla’s en Google auto’s al een hele rits ongelukken gebeurd, soms met dodelijke afloop.

Een belangrijk onderdeel van het volledig autonoom kunnen rijden zit hem in de kunstmatige intelligentie. Daar loopt Apple nou bepaald niet in voorop. De focus bij Apple ligt voornamelijk op het ontwerpen van producten zoals smartphones, slimme horloges en computers. De kracht van Apple is dat het de software zelf maakt en de hardware onder streng toezicht laat produceren.

Toch gaat de Apple Car er naar eigen zeggen in 2024 komen. Dat moeten we dus nog maar afwachten. Wat wel zo is, is dat op het moment dat de Apple Car daadwerkelijk in gebruik komt, er vast een groot publiek interesse in zal hebben, zoals dat ook het geval is bij veel andere producten van Apple.

Is Apple een dividendaandeel

Ja, Apple keert elk kwartaal dividend uit aan de aandeelhouders. In de jaren ’90 is het uitkeren van dividend stopgezet omdat het bedrijf tegen een faillissement aan zat. In 2012 is men weer begonnen met het uitkeren van dividend. Momenteel staat het dividendrendement van Apple op 0,6%. Elk kwartaal kan dit percentage weer veranderen.

Bij het kopen van aandelen wordt er vaak ook gekeken of er dividend wordt uitgekeerd, vergelijk het met de rente die je op een spaarrekening krijgt, ik bedoel “kreeg”. Het percentage wat Apple nu uitkeert aan dividend is vergeleken met bijvoorbeeld dat van AT&T erg laag. AT&T, een groot Amerikaans telecombedrijf, keert momenteel een kleine 7% dividend uit. Om een mooi portfolio op te bouwen kan je bijvoorbeeld het uitgekeerde dividend gebruiken om te herinvesteren. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om dit niet te doen. Door het dividend elk kwartaal netjes op je bankrekening te laten storten, zorg je ervoor dat je een vorm van passieve inkomsten hebt.

Of en hoeveel dividend er wordt uitgekeerd bepaalt een bedrijf zelf. Ga je puur aandelen selecteren die een hoog dividend uitkeren, dan wil dat niet zeggen dat je daar gegarandeerd het meeste rendement mee behaald. Bedrijven die een hoog percentage dividend uitkeren, groeien doorgaans niet zo hard meer. De kans dat een aandeel dan nog flink gaat stijgen neemt af. Anderzijds gebruiken bedrijven die een laag percentage dividend uitkeren, de winst voornamelijk om te investeren. Investeren betekent groeien en door de groei van een bedrijf kan het aandeel meestijgen. Wil je trouwens meer lezen over dividendaandelen? Lees dan “Financieel vrij worden met dividend investeren“.

Is Apple een goed aandeel

Om te kunnen bepalen of een aandeel goed is, kan je naar een aantal ratio’s (verhoudingen) kijken. Op basis van een aantal fundamentele analyses kan je beoordelen of een aandeel, in dit geval Apple, een goed aandeel is om te kopen. De ratio’s geven eigenlijk aan of een bedrijf gezond is, dus bijvoorbeeld hoe het er met de financiën voor staat en hoeveel winst wordt gemaakt.

Eén zo’n ratio die veel wordt gebruikt is de P/E ratio. Dit geeft de koers-winstverhouding aan. Dit cijfer geeft een aardig inzicht in de waarde van een bedrijf ten opzichte van wat het aandeel kost. Is het aandeel dus niet erg duur in vergelijking met de winstgevendheid van het bedrijf? Momenteel ligt de P/E ratio van Apple rond de 30. Per aandeel verschilt dit uiteraard, maar over de laatste 50 jaar lag het gemiddelde van de hele index net iets boven de 15.

Nu kunnen de ratio’s per sector ook weer verschillen. Technologiebedrijven zoals Apple hebben vaak een hogere P/E ratio omdat deze bedrijven over het algemeen snel groeien. De P/E ratio van Apple lijkt dan wat aan de hoge kant, maar als je verder kijkt, dan scoort Apple op andere vlakken gewoon goed. Zo heeft het bedrijf weinig schuld ten opzichte van het eigen vermogen en maakt het bedrijf continue veel winst.

Is Apple duurzaam

Het woord duurzaam gaat al lang niet meer alleen om kwaliteit en of een product lang mee gaat. Het gaat ook over de manier waarop wij op aarde leven en of wij daarbij rekening houden met toekomstige generaties. Nee in mijn ogen is Apple, dat puur zoveel mogelijk producten produceert en verkoopt, niet duurzaam.

Apple geeft wel aan om in 2030 geheel Co2-neutraal te willen zijn. Van het ontwerpen tot aan het recyclen willen ze de uitstoot naar nul brengen. Wat Apple al wel heeft weten te realiseren, is dat sinds 2018 al hun stores, kantoren en datacenters op 100% hernieuwbare energie draaien.

Wereldwijd zijn er zeker goede ontwikkelingen gaande omtrent groene energie en om het uitputten van de aarde tegen te gaan. En natuurlijk is het fantastisch dat Apple daar aan mee doet, maar eigenlijk kunnen ze ook niet anders. Nu het milieu meer onder druk komt te staan, zullen meer mensen bewuster worden. Doordat Apple serieus laat zien groener te willen worden, zal een deel van hun doelgroep die dit belangrijk vindt, niet zomaar weglopen. Misschien dat Apple zichzelf juist meer geliefd maakt bij een “duurzamer” publiek.

Waar en hoe aandelen Apple kopen

In de inleiding liet ik al even iets los over waar je het beste aandelen van Apple kunt kopen. Wanneer je besluit om aandelen te kopen, wil je er zeker van zijn dat je dit doet bij een betrouwbaar en veilig platform. DEGIRO en eToro zijn twee bekende platformen waar miljoenen beleggers van over de hele wereld bij zijn aangesloten. In een speciaal artikel heb ik beide platformen met elkaar vergeleken. In het artikel eToro vs DEGIRO ontdek je de mogelijkheden en verschillen!

Om aandelen van Apple te kopen zal je eerst moeten bepalen bij welk platform je dit graag wilt doen. Vervolgens kan je eenvoudig een account aanmaken. Om bij eToro te kunnen handelen wordt er een minimale inleg van €40 vereist. Bij DEGIRO is dat niet nodig. Vanaf €1 mag je officieel beginnen met handelen. In het dashboard is het een kwestie van het juiste product aanvinken. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit aandelen, opties, hefboomproducten en ETF’s.

Selecteer je aandelen, dan krijg je een hele lijst te zien. Om het het aandeel Apple te kiezen, kan je de naam of het ticker symbool in de zoekbalk intoetsen. Via de groene knop kan je het aandeel Apple kopen en via rode knop verkopen.

Leer om winstgevend te beleggen

Beleggen is helemaal “hot” tegenwoordig, maar beleggen is een breed begrip. Ga je een aandeel Apple kopen bij een handelsplatform, dan ben je aan het beleggen. Uiteraard koop je dit aandeel het liefst wanneer de Apple koers laag staat. Beleg je voor de lange termijn, dan koop je misschien af en toe nog wat aandelen bij, maar je doel is om de aandelen pas (jaren) later weer voor een hogere koers te verkopen.

Ben je van plan om veel actiever te gaan beleggen omdat je op korte termijn zoveel mogelijk rendement wilt behalen of omdat je het gewoon leuk vindt. Dan is dat zeker mogelijk! Alleen vereist dit wel enige kennis en ervaring. Tegenwoordig is er veel informatie te vinden op het internet en dus ook over beleggen. Helaas is niet alle informatie toereikend. Door het volgen van een cursus of training krijg je in ieder geval de kennis die je nodig hebt en de juiste begeleiding. Op deze manier voorkom je ook dat je beginnersfouten maakt en dus geen geld verspilt.

Er zijn cursussen die puur gericht zijn op de basiskennis omtrent beleggen, maar er zijn bijvoorbeeld ook trainingen die heel specifiek gericht zijn in het handelen in bijvoorbeeld ETF’s of CFD’s. Heb je beleggen en handelen altijd al wel interessant gevonden en zou je hier graag (veel) geld mee willen verdienen? Ik raad je aan om eens een kijkje te nemen op het platform HIM (Happy Investors Mindset) Zij bieden verschillende doelgerichte trainingen aan.

Passief beleggen

Leren hoe je structureel geld kunt verdienen met beleggen?

Bij Happy Investors Mindset bieden ze verschillende cursussen aan! (inclusief coaching) Bekijk hieronder het aanbod!

JA, IK WIL HET AANBOD BEKIJKEN!

Anderen lezen ook: Beste ETF’s voor 2022 en Beste vastgoedfondsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close