Geld laten groeien: 3 manieren en waarom het slim is om nu te beginnen!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Geld voor je laten werken

Sommige mensen hebben al vroeg een manier gevonden om hun geld te laten groeien. Dat kan komen doordat een van de ouders bijvoorbeeld belegt of omdat de interesse er gewoon is. Krijg je op jonge leeftijd al kennis mee over hoe je geld kunt laten groeien, dan kan je later makkelijk geld verdienen.

Niet dat deze mensen per se meer geld nodig hadden, maar is het eerder een kwestie van slim omgaan met geld. Maar goed, destijds kon je geld ook laten groeien op de bank. Je hoefde er niets voor te doen. Dat was nog eens makkelijk geld verdienen.

In 1980, toevallig mijn geboortejaar, kreeg je nog ruim 11% rente op je spaarrekening. Als je een passief inkomen wilde genereren, hoefde je het geld alleen maar op je rekening te bewaren.

Maar helaas, die tijden zijn voorbij en is het niet gek dat mensen zoeken naar alternatieven. Wil je ook jouw geld laten groeien? In dit artikel bespreken we 3 manieren en waarom het juist slim is om daar nu mee te beginnen.

Inhoudsopgave

Geld laten groeien, waarom juist nu beginnen?

Mensen die in 2021 zijn gestart met beleggen staan nu waarschijnlijk in het rood en zullen daar flink van balen. Eigenlijk hebben alle financiële markten behoorlijke klappen gehad. Veel mensen zijn begonnen met beleggen omdat je geen rente meer krijgt op je spaarrekening, maar ook omdat men weinig geld uitgaf vanwege de coronamaatregelen en dus spaargeld overhield.

En ja, dan ga je opzoek naar manieren om je geld te laten groeien. Dé manier om dat te doen is natuurlijk om je geld te beleggen. Als we bijvoorbeeld kijken naar aandelen, dan behaalde je daarmee over de afgelopen 100 jaar, een gemiddeld rendement van 8% per jaar. Dat betekent dat je soms een uitstekend jaar had, maar soms ook een jaar dat eindigde in de min. Om je geld te laten groeien is daarom de tijd je grootste vriend, ongeacht welke belegging.

Er even vanuit gaande dat je een lange horizon hebt, kan dit juist een goed moment zijn om te starten met beleggen. Aandelenkoersen staan een stuk lager, dus koop je deze niet voor de hoofdprijs. Zo kocht je bijvoorbeeld eind 2021, voor $1.000 een Tesla aandeel. Nu (op het moment van schrijven) betaal je hier $660 dollar voor, een verlies van ruim 30%. Dan ben je dus blij dat je toen niet bent ingestapt. Maar uiteraard hebben niet alle aandelen zoveel verlies geleden en is een aandeel op een lage koers inkopen, ook niet geheel risicoloos.

Bepaal eerst je strategie

Om je geld te laten groeien zal je dus een deel van je spaargeld of je salaris ergens in moeten beleggen. En uiteraard met als doel: een zo’n hoog mogelijk rendement. Alleen financiële producten waarbij een hoog rendement kan worden behaald, zijn vaak ook risicovoller. Daarom is het altijd goed om te kijken of jouw kennis en jouw wensen aansluiten bij het type belegging wat je voor ogen hebt.

Heb je bijvoorbeeld zelf weinig kennis over beleggen en wil je jouw risico’s maximaal beperken, dan zullen indexfondsen en ETF’s beter bij jou passen in plaats van cryptocurrency. In principe geldt, hoe meer kennis je over beleggen hebt, hoe meer risico’s je kan nemen. Afhankelijk van de hoeveelheid kennis, kiest men grofweg tussen actief beleggen of passief beleggen.

Actief beleggen houdt in dat iemand zelf zijn financiële producten selecteert. Indexfondsen daarentegen, is een mooi voorbeeld van passief beleggen. Je kiest niet zelf de aandelen uit, maar je belegt in een grote mix van aandelen, verdeeld over verschillende sectoren en landen.

Geld voor je laten werken

Heb je eenmaal een keuze gemaakt waarin je gaat beleggen, dan kan je geld voor je laten werken. Natuurlijk loop je in zekere zin altijd risico, maar beleg je in goede financiële producten, dan kan je makkelijk geld verdienen. Stel dat je dit jaar nog aandelen gaat kopen en de koersen herstellen, dan is je geld aan het groeien.

Laat je je spaargeld in 2022 gewoon op de bank staan, besef dan dat dit aan het einde van het jaar minder waard is. Dit jaar gaat de boeken in als het jaar van de hoge inflatie. De schatting is dat de gemiddelde inflatie over 2022 uitkomt op ongveer 10%. Dus eigenlijk betekent dit, dat je ook een rendement zult moeten behalen van 10%, om je koopkracht te behouden. Uiteindelijk zal het in 2023 de inflatie wel weer gaan afnemen, waardoor je vermogen sneller zal groeien.

Je geld laten groeien gaat helemaal snel omdat je jaar op jaar profiteert van het rendement-op-rendement effect, mits je geen geld opneemt uiteraard. Stel dat je op jaarbasis €1.000 belegt met een rendement van 6%, dan is je rendement €60. Beleg je het jaar erop voor hetzelfde bedrag en is je rendement wederom 6%, dan krijg je nu ook 6% over je vorige rendement, namelijk die €60.

Een tienjarenplan ziet er dan als volgt uit.

JaarInlegTotaalRendement p/j
1€1.000€1.060€60
2€1.000€2.183,60€123,60
3€1.000€3.374,61€191,01
4€1.000€4.637,08€262,47
5€1.000€5.975,30€338,22
6€1.000€7.393,81€418,51
7€1.000€8.897,43€503,62
8€1.000€10.491.27€593,84
9€1.000€12.180,74€689,47
10€1.000€13.971,58€790,84

Je ziet wat het effect is en hoe snel je je geld kunt laten groeien. Door geld voor je te laten werken, maak je van €10.000 in 10 jaar, met 6% rente, bijna €14.000.

Goed, tot zover even een paar belangrijke inzichten. Dan wordt het nu tijd om de drie manieren te bespreken zodat ook jij een passief inkomen kunt genereren.

A. Geld verdienen met beleggen in aandelen

Makkelijk geld verdienen

Geld verdienen met aandelen is nog steeds de meest gangbare manier van beleggen. Alleen de manier waarop je in aandelen belegt, kan nogal verschillen. Investeren of beleggen in aandelen betekent dat je aandelen koopt voor de lange termijn. Je belegt met geld wat je kan missen en hebt de verwachting dat de aandelen meer waard zullen worden.

Nu kun je beleggen in aandelen door deze zelf te selecteren, alleen zal er dan goed onderzoek moeten worden gedaan. En dan nog is het de vraag, helemaal wanneer je weinig kennis hebt, hoe goed het onderzoek wordt uitgevoerd. Daarbij kom je weer bij het punt, dat de keuze van je belegging in lijn moet zijn met de hoeveelheid kennis die je bezit. Zo loop je het minste risico

Heb je weinig kennis, dan kan je beter je risico beperken door in een grote mand met aandelen te beleggen. Een ETF is daar een mooi voorbeeld van. Exchange Traded Funds zijn er in verschillende soorten en maten. In een ander artikel, namelijk de Beste ETF’s voor 2022, beschrijf ik een aantal interessante ETF’s met een enorm track record. Om makkelijk geld te kunnen verdienen met aandelen, is ook de keuze van een broker cruciaal.

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om te beleggen bij een bank zoals de Rabobank, alleen zijn de transactiekosten voor het kopen van een aandeel alleen al €5. Bij DEGIRO, de bekendste Nederlandse beleggingsbank, koop je sommige aandelen voor €0,50. ETF’s uit de kernselectie koop je zelfs zonder transactiekosten.

B. Geld beleggen in vastgoed

Makkelijk geld verdienen thuis

Investeren in vastgoed is net als aandelen altijd al populair geweest. Het is geen geheim dat de rijken der aarde vaak vastgoed bezitten. De meeste vastgoedobjecten stijgen in waarde, dus als je een huis kunt betalen waar je graag zou willen wonen, dan zou je dat natuurlijk kunnen overwegen. Je ziet ook mensen die al een huis bezitten, ervoor kiezen, om de overwaarde te herinvesteren. De waarde van vastgoed is de afgelopen jaren fors gestegen en dat geld kan men opnieuw beleggen.

Maar de vraag is of deze manier van beleggen in vastgoed bij je past. Direct investeren in vastgoed brengt namelijk ook een hoop verantwoordelijkheden met zich mee en je moet uiteraard over een aardig geldbedrag beschikken. Aan de andere kant heb je ook weinig of eigenlijk geen spreiding wanneer je bijvoorbeeld één pandje bezit. Gelukkig zijn er ook andere manieren om te investeren in vastgoed.

Zo zijn er bijvoorbeeld vastgoedfondsen of vastgoed-ETF’s waar je in kunt beleggen. Meestal kan je al vanaf €100 in een vastgoedfonds instappen en een ETF koop je al vanaf een paar tientjes. ETF’s worden verhandeld als een aandeel op de beurs, dus is het mogelijk om met een klein bedrag te beginnen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van het investeren in vastgoed? Lees dan: Investeren in vastgoed met weinig geld of wat zijn de Beste vastgoedfondsen.

C. Beleggen in goud en zilver

Hoe moet je investeren

Naast beleggen in vastgoed en aandelen behoren goud en zilver ook tot de old school beleggingen. Met name goud, wordt al eeuwenlang gebruikt om vermogen in op te slaan. Zilver daarentegen stond vooral bekend als betaalmiddel, maar wordt tegenwoordig juist gebruikt voor allerlei industriële doeleinden. Zilver is daarom ook zeker interessant als belegging.

Zo komt er bijvoorbeeld bij het produceren van elektrische apparaten altijd zilver aan te pas. Maar misschien nog wel belangrijker is de fase waar we nu inzitten. We moeten van het gas af en overstappen op elektriciteit en zilver is een essentieel onderdeel bij de productie van zonnepalen en accu’s. Het komt er op neer dat de vraag naar zilver groter is dan de hoeveelheid zilver die uit de grond kan worden gehaald.

Hoewel goud duurder is dan zilver, heeft het verder geen functie. Alleen goud is wel gewoon goud en al vanaf dat goud werd ontdekt, heeft het een aantrekkingskracht op mensen. Goud is waardevol en vooral ook waardevast en het vergaat niet. Beleggen in goud en zilver doe je in principe ook voor de lange termijn. In de grafiek hieronder kun je mooi zien hoe goud in waarde stijgt. Tussen 2002 en 2022, steeg goud met meer dan 500%. Daarbij moet niet worden vergeten dat, in diezelfde periode, de euro juist 45% van zijn waarde heeft verloren.

Zilver blijft tot op heden qua prijs wat achter, maar door de enorme vraag naar zilver, kan een waardestijging niet uitblijven.

vermogen beschermen
Bron: GoldRepublic

Onlangs heb ik in een speciaal artikel beide edelmetalen goed met elkaar vergeleken. Vind je beleggen in goud en zilver interessant, maar twijfel je welke beter is? Ik zou zeggen, lees dan het volgende artikel: Beleggen in zilver of goud: wat is beter?

Wil je fysiek goud of zilver kopen? Zelf koop ik mijn goud en zilver bij GoldRepublic. GoldRepublic is een Nederlandse onderneming. Bij hen kan je 100% veilig en vertrouwd goud en zilver kopen.

Welke manier heeft jouw voorkeur?

Je geld laten groeien kan op verschillende manieren, maar het is denk ik vooral belangrijk om te beseffen wat er gebeurt als je niks doet. Of je nu veel of weinig geld hebt, geld wordt sowieso minder waard. Het is alleen de vraag of je durft te investeren. En ook al zijn er altijd risico’s, de kans op een mooi rendement is ook aanwezig.

Je moet alleen altijd goed in de gaten houden of je voldoende kennis hebt van de investering die je wilt doen. Heb je nauwelijks of geen kennis over aandelen, beleg dan niet in losse aandelen, maar bijvoorbeeld in ETF’s of indexfondsen. Lijkt vastgoed jou een goede manier om geld voor je te laten werken, maar weet je er te weinig van? Geen punt, door wederom te kiezen voor goede ETF’s of vastgoedfondsen, kan je alsnog profiteren van de stijgende markt zonder veel kennis te hoeven hebben.

Uiteraard kan je deze drie ook combineren, dat zorgt immers voor spreiding. Je kan je geld dus laten groeien, door je te investeren bedrag te verdelen over goud, vastgoed en ETF’s.

Een laatste tip om je geld te laten groeien is door geld uit te lenen. Er zijn platformen waar particulieren geld kunnen lenen van consumenten of bedrijven die in leningen investeren.

 

Dit wordt ook wel P2P-lending genoemd en is een soort crowdfunding. Je leent geld uit voor een bepaalde periode en ontvangt daar een vaste rente voor. Nadat de looptijd voorbij is, krijg je jouw ingelegde geld terug. Hoewel deze platformen een strenge screening er op na houden, dien je altijd rekening te houden met het feit dat leningen niet worden terugbetaald.

 

Echter is dit percentage extreem laag waardoor je weinig risico loopt. Wil je meer weten over geld verdienen met geld uitlenen?

Jesse
Al ruim twee jaar onderzoek en beschrijf ik de mogelijkheden van online geld verdienen. Ik geniet hier enorm van en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Beleggen (in de breedste zin van het woord) en e-commerce zijn mijn favoriete onderwerpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close